Министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси на САЩ Алекс Азар

...
Министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси на САЩ Алекс Азар
Коментари Харесай

Министър от САЩ за пръв път в Тайван от прекратяването на отношенията през 1979-а

Министърът на опазването на здравето и филантропичните въпроси на Съединени американски щати Алекс Азар следва да посети Тайван през идващите дни, което ще бъде най-високопоставената аудиенция на представител на американското държавно управление след прекратяването на формалните дипломатически връзки сред Вашингтон и Тайпе през 1979 година

Посещението и най-много плануваната среща с президента на Тайван евентуално ще породят нови търкания сред Съединени американски щати и Китай, който твърди, че Тайван е негова територия и при нужда ще я анексира. Тайван е главен дразнител в комплицираните връзки сред двете най-големи стопански системи в света, които са в спор и поради търговията, технологиите, Южнокитайско море и реакцията на Китай на коронавирусната пандемия.

От почитание към Китай Съединени американски щати поддържат единствено неофициални връзки с Тайван, само че са най-важният съдружник на острова и снабдител на отбранително съоръжение. Американският институт в Тайван, който работи в действителност като посолство на Вашингтон, разгласи през днешния ден, че "Историческата аудиенция на Азар ще укрепи партньорството сред Съединени американски щати и Тайван и ще укрепи съдействието сред Съединени американски щати и Тайван в битката с пандемията от COVID-19 ".

В Туитър тайванското външно министерство сподели, че чака да приветства Азар и неговата делегация: "Това е най-високопоставената аудиенция на представител на кабинета на Съединени американски щати от 1979 година! Тайван и Съединени американски щати са с желание за тясно съдействие в битката с ковид и прокламирането на свободната народна власт и правата на индивида по света ".

Министерството сподели, че Азар ще се срещне с президента Цай Ингвен, която е последовател на независимостта и с чието държавно управление Пекин е прекратил всевъзможни контакти преди четири години. Той ще се срещне също с тайванския министър на външните работи Джаушей Джоузеф Ву и висши представител на опазването на здравето.

От американския институт споделиха че на срещите си Азар ще разисква болестта, международното здраве и ролята на Тайван като снабдител на здравно съоръжение и технологии. Очаква се визитата да се състои идната седмица, само че съгласно Американския институт детайлностите за времето и дневния ред на визитата ще бъдат оповестени по-късно.

Азар ще бъде първият министър на опазването на здравето и филантропичните въпроси на посещаване в Тайван и първият член на кабинета на посещаване от шест години. Последният беше тогавашният админ на Агенция за отбрана на околната среда Джина Маккарти, която е с по-нисък сан от Азар.

Визитата на Азар е облекчена от признатия през 2018 година Закон за пътуванията до Тайван, който предизвиква изпращането на високопоставени представители в Тайван след десетилетията, през които такива контакти бяха редки и обременени с защитни ограничения, с цел да не се утежняват връзките с Пекин. Посещението през 2014 година на тогавашния админ на Агенцията за отбрана на околната среда Джина Маккарти породи митинги на китайското външно министерство, което упрекна Съединени американски щати, че не съблюдават уговорката си да поддържат единствено неофициални връзки с Тайпе.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР