Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представи накратко насоките за

...
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представи накратко насоките за
Коментари Харесай

Здравният министър предлага промяна на модела на здравната система

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров показа в резюме насоките за смяна на модела на здравната система, по които е реализирано единодушие с НЗОК. Ние като жители се нуждаем от такава смяна, тъй като всичките ни здравни индикатори са неприятни, съобщи той.

На взаимен брифинг с НЗОК и БЛС той съобщи, че е подел самодейност към смяна на модела на здравната система.

“Искаме да ви представим една наша обща самодейност, за която към този момент сме разговаряли и даже имахме и подписан взаимен протокол. Инициатива, която е ориентирана към смяна модела. Искаме да сложим началото на такава смяна, тъй като всички ние споделяме оценката, че здравната ни система не се намира в положително положение и може са работи много по-добре в сравнение с работи в момента”, съобщи Кацаров.



" Постигнали сме нужното единодушие и желаеме колкото може по-бързо да започват договаряния за промени в настоящия в Националния рамков контракт. Някои от тях уповавам се незабавно, други в случай че е належащо от началото на идната година със идващия бюджет на НЗОК, само че с цел да могат да бъдат факт тогава договарянията по тях би трябвало да стартират още сега”, добави той.

На първо място, аз ще упорствам да отпаднат лимитите . Те бяха въведени 2015 година, а няма данни това да е подобрило здравната помощ, уточни здравният министър.

На второ място, министър Кацаров предлага да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги. Според него би трябвало да се заплати повече, където има повече действия.

" Аз ще упорствам да се вкарат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали индивида, който лекуваш, е на 20 или на 90 години. Поставянето на дадена диагноза също не е друго. Идеята на въвеждането на коефициенти е, с цел да има по-справедливо възнаграждение ", изясни той.

По отношение на отпадането на лимитите и смяна на цените на пътеките това може да стане още идващия месец, сподели още доктор Кацаров. Правилното, обаче е да се договорят и да се започват от 1 януари със идващия бюджет.

На последващо място министър Кацаров уточни предлагането да се трансферират повече действия от болничната помощ в извънболничната. Такива стъпки са направени през предходни години и би трябвало да се довършат, посочи той.

Другото предложение е да се постави завършек на историята 24 часа, 7 дни разполагаем да са персоналните лекари . По думите му, това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента.



Последната точка, която е разискал с представителя на НЗОК, е да се откри механизъм, с който да се въвлече пациентът в контрола на активността. е. Кацаров посочи, че и потребителите би трябвало да са заинтригувани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

Това са значими въпроси, свързани с действието на цялата здравна система, заключи доктор Кацаров.

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев сподели, че специалистите ще обсъдят какви биха могли да бъдат измененията в нормативната уредба, а за цени може да се приказва през есента, когато ще има изясненост за бюджета на НЗОК.



Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров уточни, че концепциите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се дефинират в някой кабинет, значимо е да изнесем огромна част от дейностите в извънболничната помощ, разяснява той.



Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР