Министърът на здравеопазването д-р Асен Междидиев направи едно и планира

...
Министърът на здравеопазването д-р Асен Междидиев направи едно и планира
Коментари Харесай

Служебният кабинет изненадващо смени ръководството на "Александровска" болница

Министърът на опазването на здравето доктор Асен Междидиев направи едно и възнамерява друго основно уволняване. Сутринта, пред бТВ, той разгласи, че е неудовлетворен от Националния съвет по цените на медикаментите и от управлението на " Александровска ", което по-късно през днешния ден беше заменено.

Срещу рокадите в болничното заведение реагираха от " Продължаваме промяната ", а досегашният ръб даде конференция, с цел да опровергае констатациите на одита от здравното министерство (виж документа).
Прикачен файл

Рокади и един заем от 40 млн. лева
Новият шеф на Александорвска проф. Атанас Йонков е прочут хирург, за който сътрудниците му споделят, че е почитател на съветската военна мощност и Владимир Путин и непосредствен на някогашния шеф проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), по чието време беше шеф клиника в болничното заведение.

Според източници на " Капитал " в основата на назначението на Йонков стоят точно Костадин Ангелов и проф. Димитър Буланов (заместник-директор при ръководството на Ангелов, а по-късно ръководител на борда на " Александровска " ). В момента Буланов е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет София. За кандидатурата на Йонков пред президента Румен Радев, съгласно източници на " Капитал ", се е застъпил и учен Лъчезар Трайков, ректор на Медицинския университет в столицата, който бе и в инициативния комитет за втория мандат на президента.
Реклама
От началото на седмицата здравният министър два пъти съобщи, че управлението на най-старата университетска болница " Александровска ", което беше назначено от предходното служебно държавно управление през лятото на 2021 година, е влошило положението й и е позволило просрочията да се усилят с 24 млн. лева, което не е правилно и може да се види в оповестените доклади на болничното заведение.

Д-р Меджидиев разгласи, че няма друга болница в толкоз тежко положение и сега се приготвя възстановителен проект, в който вземат участие Българският червен кръст и Медицинския университет - София.

В болничния бранш се приказва, че една от хипотезите за рокадите е обвързвана с държавния заем от 40 млн. лева за болничното заведение, който беше утвърден през юли, само че чието разпределяне се бави.

Досегашният шеф доктор Атанас Атанасов беше назначен от служебния министър Стойчо Кацаров в края на юни предходната година и завари болничното заведение в извънредно тежко финансово положение, наследено от ръководството на Ангелов и неговите наследници. Бордът приготви искане за заем и в края на юли държавното управление на Кирил Петков взе решение подобен да се отпусне. Условие за приемането на парите бе 80-те кредитори да подпишат съглашение, че се отхвърлят от наказателните лихви, за които са подписали анекси. По времето на Ангелов, по-късно Буланов и проф. Богов, болничното заведение е подписвала, че дължи 25-30% наказателни лихви върху просрочените отговорности.
Реклама
От всички 80 кредитори, единствено няколко са поискали да получават високите наказателни лихви. Сред тях са " Вега Медикал ", благосъстоятелност на роднините на председседателя на борда на варненската " Света Марина " проф. Красимир Иванов, " Соломед ", " РСР " и др, От държавните компании, отказали да получат чистата дължима сума, едната е общинската " Топлофикация ", а другата " Майчин дом ", ръководена от проф. Иван Костов, шеф на лечебни заведения през цялото ръководство на Борисов от 2009 година до в този момент.

Д-р Атанасов опроверга изказванието, че управлението на УМБАЛ " Александровска " е нараснало просрочените отговорности на болничното заведение с 24 млн. лева " Одиторите са се объркали. За интервал от една година ние сме издали фактури, че сме получили доставки за 24 млн. лева, а в това време сме погасили просрочени отговорности за 44.2 млн. лева Действително има повишаване на отговорностите с 9.3 млн. лева, само че ние наследихме болничното заведение в доста тежко положение и се справихме без заем до тук ", разяснява Атанасов.

Той изрази вяра, че отпред на болничното заведение няма да се върнат тези, които са я довели до това тежко положение.

В позицията на определения за народен представител от " Продължаваме Промяната " доцент доктор Антон Тонев, разпратена от пресцентъра на партията, той настоя да не се вършат лични промени " Александровска " и на настоящето управление да бъде дадена опция да употребява държавния заем по предопределение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР