Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви официалното възстановяване на

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви официалното възстановяване на
Коментари Харесай

Българо-турската граница става по-сигурна

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разгласи формалното възобновяване на Гранично полицейско ръководство - Болярово, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Той напомни, че закриването на ръководството бе осъществено преди две години, когато под претекст структурни промени бяха закрити голям брой гранични ръководства, групи за защита на държавната граница, както и няколко погранични районни ръководства.

" В миг, когато приказваме за незаконна миграция и усилване на контрола по границата, няма по какъв начин да работим със закрити структури и стеснен щат и запас ", съобщи изрично министър Стоянов.

По думите му възобновяване на структурата дава опция за по-засилен надзор на държавната граница и съответно на сектора, за който дава отговор граничното полицейско ръководство, както и за доста по-бърза реакция на граничните сили.

" Не на последно място наша задача беше да върнем на локалните поданици възприятието за правдивост, за сигурност и успокоение, акцентира вътрешният министър.

" Гордейте сте, че охранявате освен държавната граница, само че и външната граница на Европейския съюз. Не отстъпвайте и не забравяйте девиза на граничаря " Нито крачка обратно, зад нас е България! “ – с тези думи министър Стоянов се обърна към чиновниците, които от през днешния ден още веднъж стартират работа в РПУ - Болярово.

Регионална дирекция " Гранична полиция " – Елхово е най-голямата конструкция в Групово дело " Гранична полиция " – Министерство на вътрешните работи. Тя извършва функционалности и задания по надзор на държавната граница на България с Турция с дължина 275 км, която е и външна граница на Европейски Съюз. Зоната за отговорност на РДГП - Елхово е ситуирана на територията на три области: Бургас, Ямбол и Хасково.

Българо-турската граница продължава да бъде обект на непрекъснати опити за нелегално прекосяване от жители на трети страни. През 2023 година са предотвратени към 180 000 опита на противозаконни мигранти, което е с 10% повече спрямо 2022 година.

От юли 2022 година зоната за отговорност на ГПУ - Болярово е присъединена към ГПУ -Елхово, а чиновниците са преназначени в прилежащите гранични ръководства. В Болярово остава група за защита на държавната граница в мощно понижен състав. През последните месеци на 2023 година е осъществен разбор на ситуацията в РДГП – Елхово и е открито, че зоната за отговорност е най-натоварената във връзка с опити за нарушаване на държавната граница.

Изводът е, че за усъвършенстване на граничното наблюдаване и бързо предислоциране на граничните полицейските дежурства от мястото на осъществяване на инструктаж до линията на границата с оглед навреме попречване на нарушаванията на държавната граница, е оправдано възобновяване на ГПУ – Болярово и позиционирането му в същата постройка, където и преди е съществувало.

В нея се намира и локалният координационен център /ЛКЦ/, който реализира гранично наблюдаване на част от българо-турската граница с построена интегрирана система.

В началото на 2024 година е направено обосновано предложение от шефа на Групово дело " Гранична полиция “ основен комисар Антон Златанов със съответния действен разбор и финансов план. Със заповед на министър Калин Стоянов от 16.01.2024 година е възобновен щатът от 93 чиновници на ГПУ - Болярово. Те са преназначени. От през днешния ден граничното полицейско ръководство, което ще дава отговор за наблюдението на 38 км от българо-турската граница, стартира работа в цялостния си състав.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР