Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и посланикът на Съединените

...
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и посланикът на Съединените
Коментари Харесай

САЩ ни подариха апаратура за откриване и предотвратяване на ядрена контрабанда

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и посланикът на Съединените американски щати в България Херо Мустафа участваха на гала по подаяние на инсталация за разкриване и попречване на нуклеарна контрабанда, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Министър Рашков благодари на американската страна за дългогодишната и поредна поддръжка за обезпечаването на съоръжение за попречване на противозаконния трафик на нуклеарни и други радиоактивни материали.

„ През последните близо 12 години партньорство, на Главна дирекция „ Гранична полиция “ е предоставена поддръжка в размер на над 50 милиона щатски $. Оборудването се употребява дейно и са реализирани съответни резултати. Оценяваме високо и образованията за подсилване на потенциала на чиновниците, работещи в тази област. Само по този начин в най-висока степен може да се подсигурява успеваемост и по-добра предварителна защита при секване на опитите за противозаконен трафик на рискови субстанции и материали “, съобщи министър Рашков.

Американският дипломат Херо Мустафа означи, че дарението е единствено следващият стадий в едно устойчиво партньорство, съществуващо към този момент повече от десетилетие. Посланикът приветства работата на многото присъстващи чиновници, които са на първа линия и ръководят мрежата за отбрана против нуклеарно разпространяване, като подсигуряват сигурността на българските жители. „ Ние в действителност сме по-силни дружно “, сподели дипломат Мустафа.

Дарението включва 19 уреда за различаване на радиоактивни изотопи, предопределени за шест български институции, на обща стойност 400 000 щатски $. Целта е създаване на система за ефикасен надзор върху придвижването на нуклеарни и други радиоактивни материали през държавните граници на България.

Бенефициенти са основните дирекции „ Гранична полиция “ и „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Центърът за профилирана полицейска подготовка в Пазарджик и ДАНС, Институтът за нуклеарни проучвания и нуклеарна сила и Националният център по радиобиология и радиационна отбрана.

Реализирането на Програмата ”Втора линия на защита” (Second Line of Defense – SLD) започва през 2009 година, в осъществяване на Меморандума за съгласие сред Министерство на вътрешните работи на Република България и Департамента по енергетика на Съединени американски щати за съдействие в предотвратяването на противозаконния трафик на нуклеарни и други радиоактивни материали, подписан на 17 юни 2008 година във Вашингтон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР