Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу смята, че

...
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу смята, че
Коментари Харесай

Чавушоглу се озъби на САЩ за самолетите F-35

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу счита, че допустима анулация на съглашението за продажба на американски многоцелеви изтребители F-35 на Турция би била неприемлива.

Той добави, че в случай че това се случи, Анкара ще отговори и разгласи, че идната седмица ще бъде на посещаване в Съединени американски щати, написа електронното издание на гръцкия вестник Protothema, представен от Фокус. Гръцкото издание се базира на изявление на дипломата пред телевизионния канал CNN Turk.

Марица.бг пропомня, че Турция е декларирала, че желае да закупи 111 от тези изтребители от Пето потомство.

Според Чавушоглу, е неверно и неуместно Съединени американски щати да постановат наказания на Турция. „ Ако подхващат сходна стъпка, в миг, когато се опитваме да оправим двустранните връзки, те сигурно ще получат отговор от Турция. Защо би трябвало да стигаме до там. Съединени американски щати би трябвало да се откажат от това “, съобщи турският външен министър.

„ Ние сме членове на НАТО. В същото време, до момента в който се опитваме да изправим обтегнатите ни връзки, те ни заплашват и приказват за наказания. Ако това продължи ще последва подобаващ отговор “, акцентира Чавушоглу.

„ Системите С-400, които или ще произведем тук, в нашата страна, или ще купим, не са опасност за другите съдружници в НАТО. Ние също сме доста чувствителни по този въпрос. Ние ще ги управляваме “, още веднъж удостовери министърът.

Освен това, Чавушоглу загатна, че Турция е желала да купи системи „ Пейтриът “ вместо С-400 и изрази удивление: „ Защо Съединени американски щати не ни ги продадоха? Защо ги изнесоха отвън нашите граници? “

Както съобщи турският посланик, страната би трябвало да пази въздушното си пространство и незабавно се нуждае от система за противовъздушна защита. „ Ако не ми ги дадете, за ще си ги набира от някой различен. Не единствено, че отказваш да ми ги продадеш, само че също искаш и да се изяснявам за какво съм го взел от другаде. Турция не е страна под ваше ръководство “, акцентира Чавушоглу. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР