Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е на

...
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е на
Коментари Харесай

Посещение на турския външен министър в София

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е на посещаване у нас. Той ще се срещне с сътрудника си Екатерина Захариева и с президента Румен Радев. Това е първо публично посещаване на министър на външните работи на Турция у нас от 2014 година насам.

Пълният набор на двустранните връзки, сигурността и битката с незаконната миграция, съдействието в НАТО и връзките сред Турция и Европейския съюз ще разискват Захариева и Чавушоглу, оповестяват от Министерството на външните работи.

За визитата на турския външен министър разбрахме първо по време на срещата му с премиера Бойко Борисов в границите на Международния стопански конгрес в Давос. В диалозите с българския министър председател тогава турският външен министър подчертава върху обстановката в Либия и опитите на Анкара и Москва да реализират помирение сред двете враждуващи страни.

В последните дни сред Турция и Франция има остра изразителност и взаимни обвинявания в нарушение на оръжейното ембарго за Либия. За Турция е значима и новата методология в процеса за присъединение към Европейския съюз, препоръчана по самодейност на Франция. Дни преди визитата турският външен министър изпрати писмо до редица европейски представители с искане Европейския съюз да преразгледа политиката си за разширение.

Турция води договаряния за участие от 2005-та година, а евроинтеграцията остана на назад във времето в турската политика. Приоритет за Анкара е приемането на безвизов режим за турски жители в Европа - това и едно от изискванията на основното съглашение за миграция сред Евросъюза и Турция.

Стабилността и сигурността по българо-турската граница по традиция са приоритет при диалозите на високи равнище с турски представители. Тази седмица Турция още веднъж насочи вниманието към опасения от нова бежанска вълна поради офанзивите на сирийската войска в провинция Идлиб в Сирия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР