Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи заяви, че

...
Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи заяви, че
Коментари Харесай

Османи с ключов коментар за интеграцията на българите

Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи съобщи, че е отворен за диалози с българската общественост, както и че възнамерява подобен разговор с основателите на клубовете, с цел да се види каква е задачата им. Той добави, че е в интерес на Скопие и в отлични връзки с всички останали общности в страната, предава македонската редакция на Радио  " Свободна Европа ".

" Ако задачата е българската общественост да има свои организации и клубове, които да се показват, в случай че концепцията е българската общественост да се утвърди по-добре, или да се интегрира българската общественост в системата, с цел да се предотвратят възможни дискриминационни политики по отношение на българската общественост, тогава е належащо българската общественост да бъде интегрирана в системата. Нека да забележим кои са най-хубавите способи да го създадем. Не мисля, че ще бъде реализирано посредством разгневяване на обществеността ", съобщи Османи.
-->
Относно вредите на културния клуб " Цар Борис III " в Охрид той сподели, че това са провокации, които се пробват да влошат отношенията и акцентира, че Министерството на външните работи е едно от първите, които са реагирали и осъдили тези събития.

Министърът сподели, че като държавно управление са имали запаси към определеното от този клуб име, тъй като съгласно тях това е провокация за връзките сред страните.

" Така се възприема ролята на тези исторически персони у нас. Но без значение от името и възгледите, никой в ​​тази страна не би трябвало да бъде обект на офанзиви, изключително не насилствени. Имаме нулева приемливост към офанзивите, изключително към по-малките общности ", увери Османи, като уточни, че в този момент има ново законово решение и можем да приказваме с основателите на тези клубове, написа " Фокус ".

В началото на този месец македонското Събрание одобри промени в Закона за сдруженията и фондациите, съгласно които е неразрешено да се кръщават обекти на имена на спорни исторически персони. Според закона двата клуба " Ванчо Михайлов " и " Цар Борис III " имат три месеца да сменят имената си. Официална София изрази опасения, че това може да ограничи правото на сдружаване на българите в РСМ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР