Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването

...
Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването
Коментари Харесай

Гоце Делчев е един от най-големите македонски герои, обяви висш дипломат от Скопие

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването Топ тематика на телевизия Телма приказва по отношение на Договора с България и работата на Смесената македонско-българска експертна комисия, която съумя да откри общ език за праисторията, античността и даже за средновековието, само че към момента не за произхода и работата на Гоце Делчев, като означи, че такива въпроси би трябвало да се вземат решение с доста умен метод, написа македонският всекидневник ''Денешен'', представен от ''Фокус''.

По думите на първия посланик на Скопие има разлика в упованията и на двете страни в Комисията. Той разясни, че София желае противоречивите елементи от историята да се съгласуват по-бързо, „ а нашата задача е да създадем условия за историците, в които те да вземат същинско решение, учредено на обстоятелства, само че и взаимно почитание “.

На въпрос дали изказванията, че Гоце Делчев е българин оставят място за разрешаване на противоречивите въпроси Димитров уточни, че в София му е подложен противоположния въпрос.

,,Аз не съм историк, а тук става въпрос за един от нашите най-големи герои, който е надълбоко затвърден в нашата държавност, който е живял, когато сме нямали своя държава'', съобщи министърът и добави, че въпросите за идентичността и културата би трябвало да бъдат предмет на историци и антрополози, които ще вземат поради и двете вероятности. Той означи, че в тази обстановка могат да зародят две обстановки, които да доведат до прекъсване на процеса.

,,Първият риск е, в случай че се преструваме, че се сближаваме и приказваме по тежки въпроси, а другият риск е в случай че има слагане на условия и несъобразен напън, поради това, че България е страна-членка на Съюза'', добави той.

,,Тук, при Гоце, процесът не върви по този начин безпрепятствено, има проблеми с използването на един значим и тежък контракт. Решението е да не влизаме в спор, а да намерим метод ние да ги разберем тях и те да схванат нас'', съобщи първият посланик на Скопие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР