Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи първите удостоверения, които дават

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи първите удостоверения, които дават
Коментари Харесай

Николина Ангелкова връчи първите удостоверения за планински водачи и за още нови екскурзоводи

Министърът на туризма Николина Ангелкова връчи първите удостоверения, които дават дееспособност за упражняване на специалността планински лидер. Документи са издадени на 10 души, издържали изпита за придобиване на правоспособността.

Поздравявам ви за сполучливо положените изпити през януари 2018 година Това е извънредно виновна, сложна, само че и привлекателна специалност, съобщи министър Ангелкова. Тя акцентира, че от качествата и уменията на положителния планински лидер зависи сигурността на екскурзианта в планината. Паралелно с това специалността дава и доста нова, потребна информация за капацитета на България през четирите сезона и като конкурентна дестинация за зимен и зелен туризъм. Даваме документ на експертите, които подсигуряват висококачествени услуги, подчертава още тя.

Удостоверенията са подписани от министъра на туризма и след приемането им техните притежатели би трябвало да подадат заявление за регистриране в Списъка на правоспособните планински водачи, който е част от Националния туристически указател, стана ясно от думите на министър Ангелкова. Вписването в него става с нейна заповед, след което правоспособните водачи получават наложителна за упражняването на специалността им идентификационна карта.

 1udostoverenie Изпитите за планински водачи се организираха съгласно условията на профилираната Наредба № 3 към Закона за туризма и се състояха от две елементи – джука теоретична и практическа по въпросник. Изпитната комисия включи специалисти от Министерството на туризма, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, висши учебни заведения и браншови, продуктови и професионални туристически сдружения, вписани в Националния туристически указател.

Министър Ангелкова връчи професионалните удостоверения и на втора група от 16 нови екскурзоводи, които сполучливо са издържали изпитите за придобиване на дееспособност през ноември 2017 година Те включваха също писмен тест и джука част – показване на екскурзоводска сказка по избран маршрут, съгласно условията на Наредба № 1 към Закона за туризма. В изпитната комисия са представители на Министерството на туризма, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Светия синод на Българската патриаршия, Българската академия на науките, висши образователни заведения и на браншови, продуктови и професионални туристически сдружения, вписани в Научно-техническо разузнаване.

Първите удостоверения за правоспособни екскурзоводи бяха издадени на 25 души и връчени през ноември 2017 година Лицата, които са придобили правоспособността, могат да упражняват специалността единствено след регистриране в Списъка на правоспособните екскурзоводи, който е част от Националния туристически указател. Те би трябвало да подадат заявление за това, след което им се издава наложителна за специалността идентификационна карта за екскурзовод.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР