Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на парламентарен

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на парламентарен
Коментари Харесай

Проектът за онлайн връзка между хотелите и НАП е размразен

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на парламентарен надзор преди седмица, че задачата е системата да е подготвена и да се тества в края на идната година

© Надежда Чипева Още по тематиката
До седмица Ангелкова ще разгласи поръчката за връзка сред хотелите и Национална агенция за приходите
от Дневник,3 ное 2017
Настанените в хотели ще се заявяват онлайн пред данъчни и Министерство на вътрешните работи
от Дневник,9 май 2016 Целта е единната осведомителна система да се тества преди началото на идващия зимен сезон. Лансираната от години концепция за онлайн връзка сред хотелите и редица институции като Министерство на вътрешните работи, организацията за приходите и общините, стартира още веднъж. В края на предходната седмица министърът на туризма Николина Ангелкова разгласи социална поръчка за създаване на единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която би трябвало да разреши сходен продан на информация. По проект системата би трябвало да бъде приключена в края на идната година, само че поръчката ще се подпише " под изискване " - до момента в който се обезпечи финансиране за нея. Системата се чака да коства 1.2 млн. лева, като концепцията беше да проработи още през 2016 година

Нова поръчка, само че без обезпечен бюджет

Идеята за създаване на единна система за туристическа информация датира от повече от пет години. Целта е на едно място да се съберат данните за туристите в страната, както и да се сътвори допустимо разнообразни институции да " взимат " в действително време информацията, която им е нужна. Така да вземем за пример се планува откакто хотелиерите запишат в системата данните за гостите в техните обекти, Министерство на вътрешните работи да има онлайн предпазен достъп до персоналната информация на лицата по линия на сигурността, Националната организация за приходите да събира в агрегиран тип данни за приходите и записаните продажби за финансов надзор, а общините - информация за осъществените нощувки по линия на събираната от тях туристическа такса.

В петък министерството на туризма е оповестило социална поръчка за създаване на общата система, която е с планирана стойност от 1.2 млн. лева, само че все още наподобява няма обезпечено финансиране. В спомагателните условия на поръчката е посочено, че контракт ще бъде подписан с идея за " отсрочено осъществяване ", до момента в който определената компания получи съобщение, че е обезпечен бюджет за нея. Кандидатите могат да подават предложения до 18 декември, като би трябвало да дават отговор на разнообразни условия за предходен опит. Така да вземем за пример измежду условията към тях са през последните три години да имат построена най-малко една система, обменяща данни с държавни структури и най-малко две системи, поддържащи най-малко по два регистъра.

Многогодишно закъснение

Идеята за основаване на обща система, към която има очаквания, че ще докара до съществено изсветляване на туристическия бизнес, датира от предходното държавно управление на ГЕРБ. Тогава Николина Ангелкова, която също беше министър на туризма, беше показала, че тя ще проработи от 2016 година като беше оповестена и социална поръчка, която след това беше прекъсната след обжалвания. Служебният кабинет " Герджиков " не разгласи нова, а неотдавна по време на парламентарен надзор Ангелкова изясни, че процесът се е забавил в допълнение, защото е имало процедури по координиране с новосъздадената организация за електронно ръководство. Преди седмица министърът изрази вяра, че до началото на 2018 година ще има определен реализатор, а преди старта на идващия зимен сезон системата ще премине първите си проби.

Забавянето на построяването на тази система беше и една от аргументите, заради която асоциацията на българските туроператори и туристическите сътрудници изиска оставката на Ангелкова при започване на октомври.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР