Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и
Коментари Харесай

Николина Ангелкова и Бисер Петков подписаха споразумение за обучение на кадри за туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и обществената политика Бисер Петков подписаха съглашение за партньорство. С дейностите, заложени в документа, ще се подкрепи повишението на квалификацията на работната мощ с нужните познания и умения съгласно търсенето на туристическия отрасъл. Туризмът е основен стопански бранш, който основава към 13% от Брутният вътрешен продукт на България и в него са заети близо 11% от всички работещи през предходната година, съобщи министър Ангелкова.

Тя разяснява, че една от главните задания е обезпечаването на бизнеса с квалифицирани фрагменти. Общо наетите в туризма и обвързваните с него стопански действия са повече от 335 хиляди души през 2017 година, уточни още тя.

Пилотният план планува хора, регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта да бъдат обучавани в Държавно дружество „ Българо-германски център за професионално образование “, в центровете в Царево и Смолян, сподели министърът. Средствата за квалификационните стратегии през тази година се отпускат от Националния проект за деяние по заетостта. Ще търсим опция и за отпущането на целеви средства, с които да се обезпечи образование както на безработни, по този начин и на искащи да се преквалифицират, осведоми още тя.

Предстои да бъде основана експертна група с представители на Министерството на туризма, Министерството на труда и обществената политика и Агенцията по заетостта, която ще приготви проект за осъществяване на съглашението. В период от два месеца след подписването на документа специалистите би трябвало да са подготвени с предложенията си. Ще бъде извършена и разяснителна акция за бизнеса, с която ще дадем изчерпателна информация по какъв начин ще могат да се възползват от взаимната квалификационна стратегия, сподели министър Ангелкова.

До края на годината се планува да бъдат подготвени към 250 души, като се чака през идната година техният брой да се усили, заяви министър Бисер Петков. Той добави още, че по последни данни към 20 хиляди са незаетите места в бранш туризъм, което го подрежда на водещите места по ползване на работна мощ. Министърът осведоми още, че през 2018 година сезонно наетите служащи от трети страни са двойно повече по отношение на година по-рано, достигайки 7700.

 20-09-18-sporazumenie Продължителността на квалификацията ще бъде избрана от центъра, а специалностите, в които ще се образоват хората, търсещи работа са хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг, камериер, пазач, пиколо, готвач, сервитьор, барман и други. След прекосяване на обучителния курс ще бъде издавано уверение за професионална дееспособност.

В обучаването на фрагментите ще разчитаме и на практици от туристическия отрасъл, експерти от Испания и Португалия, заяви министър Ангелкова. И посочи, че това е допустимо с помощта на партньорски съглашения, които министерството има с сходни центрове от тези страни.

Министър Ангелкова благодари на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков за ползотворното партньорство и сполучливото съдействие. И добави, че точно посредством взаимния ангажимент съглашението и пилотният план са били готови в извънредно къси периоди. Благодаря на министъра и на сътрудниците от Министерството на туризма за положителното взаимоотношение, сподели министър Петков. И пожела то да способства за още по-добри резултати в туризма.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР