Министърът на туризма Николина Ангелкова © Надежда Чипева Още по

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова © Надежда Чипева Още по
Коментари Харесай

Започва изграждането на системата, която ще свърже хотелите с НАП, МВР и НСИ

Министърът на туризма Николина Ангелкова

© Надежда Чипева Още по тематиката
Антимонополната комисия не утвърди концепцията за минимални цени на хотелите

Туристическият отрасъл също се оказа срещу, макар че съгласно министър Ангелкова концепцията била по негово предложение
14 май 2018
Проектът за онлайн връзка сред хотелите и Национална агенция за приходите е размразен

Туристическото министерство разгласи поръчка за основаване на единна осведомителна система, само че няма обезпечен бюджет
13 ное 2017
Хотели втора ръка

Събуждането на летния туризъм докара до разбърквания на собствеността във ваканционни комплекси по Черноморието
16 сеп 2016 След огромно закъснение най-сетне ще стартира построяването на единна онлайн система, която да свърже местата за настаняване с Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, Национален статистически институт и общините.

Договорът за създаване на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) беше подписан от министъра на туризма Николина Ангелкова. Изпълнител на поръчката е " Технологика ", като на финалната права изборът е изработен всред шест претенденти. Цената за създаване на системата е 1.1 млн. лева По думите на Ангелкова системата ще подсигурява отбраната на персоналните данни.

Изсветляване на бизнеса

Идеята за създаване на единна система за туристическа информация датира от повече от пет години. Целта да се реализира изсветляване на туристическия бранш във връзка с заявените доходи пред Национална агенция за приходите за финансов надзор. Това важи и за общините по линия на осъществените нощувки и събираните от тях туристически такса.

Ползи ще има и за статистиката и по-адекватната информация за придвижванията в бранша в действително време. А Министерство на вътрешните работи ще има онлайн предпазен достъп до персоналната информация на лицата по линия на сигурността, като ще може да се наблюдава настаняването на лица от трети страни.

Дългата история на една дребна поръчка

Идеята за основаване на обща система е остаряла - още от времето на предходното ръководство на ГЕРБ. Тогава министър на туризма беше Ангелкова и тя твърдеше, че системата би трябвало да проработи от 2016 година Беше оповестена и социална поръчка, само че тя беше прекъсната след обжалване. По време на ръководството на служебния кабинет " Герджиков " не беше оповестена нова. А към този момент по време на второто си ръководство Ангелкова заяви, че има ново закъснение на процеса поради процедури по координиране с новосъздадената организация за електронно ръководство.

Настоящата поръчка за създаване на общата система беше оповестена през ноември предходната година, като имаше проблеми с неналичието на обезпечено финансиране за нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР