Министърът на туризма д-р Илин Димитров се включи в работна

...
Министърът на туризма д-р Илин Димитров се включи в работна
Коментари Харесай

Министър Илин Димитров: Витоша е предпоставка за целогодишен устойчив и градски туризъм

Министърът на туризма доктор Илин Димитров се включи в работна среща за вероятностите за развиване на всеобщия спорт и туризма в естествен парк " Витоша ", проведена от президента Румен Радев. В нея участваха част от министрите в служебния кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на локалната администрация, на спортната общественост, на управлението и на вложителите в естествен парк „ Витоша “.

На срещата беше подложен главният акцент, че София е единствената освен европейска, само че и международна столица с сходни неповторими дадености – висока планина с благоприятни условия за зимни и летни спортове, на разстояние по-малко от 10 км от центъра на града. Беше изразена позицията, че е неприемливо да се изостави такава естествена даденост и да бъдат спрени съществуващите лифтове.

“Витоша по-скоро се трансформира в един музей на затворени, ръждясали лифтове и съоръжения”, съобщи президентът Румен Радев във встъпителните си думи.

“Този проблем, с отварянето на Витоша за нашите деца, се трансформира от ден на ден в знак на безхаберие и безсилие”, означи президентът.

Според него това може да се реши с общи старания, а административните неуредици би трябвало да правят отстъпка пред публичния интерес.

" Не желая да търсим отговорни, а аргументи и решения, като почнем от нормативни промени ", сподели още президентът.

Той акцентира, че за първи път се събират на една маса всички фактори, от които зависи решаването на проблемите, свързани с Витоша.

“Преди всичко не можем да работим на парче. Инвеститорът тук има визия, която, в случай че подкрепим, ще се получи добре. Самата дестинация разчита на целогодишен туризъм – резистентен, градски и събитиен”, означи от своя страна министър Илин Димитров.

Развитието на всеобщия спорт и туризъм на Витоша се припокрива с акцията на Министерството на туризма за уикенд туризъм, за вътрешен туризъм, тъй като българските туристи би трябвало да бъдат приоритет. Само в границите на 30 км от Витоша има над 2 млн. евентуални туристи, акцентира министър Димитров.

“И като приказваме за дупки в бюджета, би трябвало да знаем, че всеки един лев, който влиза в България от туризъм, би трябвало да бъде умножаван по 2,5 до 4 пъти. Това е така наречен мултипликационен фактор. Всеки един екскурзиант, който не е на Витоша, е загуба за нашата икономика”, сподели още министърът на туризма.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР