Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде нова

...
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде нова
Коментари Харесай

Деница Сачева пусна заповедта за компенсациите за затворените бизнеси

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева издаде нова заповед за краткотрайно лимитираните икономическите действия поради Ковид-19, чиито служащи могат да получат отплата от страната поради това, че са в неплатен отпуск. Актуализирането на документа е във връзка със заповедта на министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов за удължение на периода на въведените противоепидемични ограничения.

Съгласно заповедта до 31 януари обезщетения ще могат да получат работещите в питейни заведения, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и просветителни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически компании.

До 31 януари обезщетения могат да получат и работещите във всички търговски обекти, които са в търговски центрове от една или повече здания с магазини или търговски центрове вид МОЛ като се изключи магазини за хранителни артикули, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято активност не е прекратена. До същата дата финансова поддръжка се планува и за чиновници в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, в това число вид МОЛ.

За обезщетения до 31 януари 2021 година може да кандидатства и личният състав на кина, нощни заведения, пиано и нощни питейни заведения, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право имат още заетите в икономическите действия, свързани с концерти, основаване и показване на представления онлайн като оперни, оперетни, циркови и други театрални творби, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветяване, механически експерти, както и в браншове, свързани с всички групови и самостоятелни спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент и работещите в солариуми, сауни, салони за намаляване и масаж.

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите може да получи обезщетения до 3 януари 2021 година След тази дата те ще възобновят активността си.

За всеки ден неплатен отпуск работещите във краткотрайно спрените бизнеси може да получи 24 лева до края на 2020 година От 1 януари 2021 година по предложение на Министерството на труда и социaлната политика обезщетенията ще са 75% от осигурителния приход на наетите за октомври 2020 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР