Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на ...

БЧК представи проект за иновативни модели за грижи за хора с хронични заболявания и трайни увреждания.


Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, представители на Министерство на образованието и на Министерство на здравеопазването стартираха партньорски проект „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.

„Поздравявам БЧК, че винаги търси иновативни методи, за да подпомага уязвими хора. Дистанционната грижа в новия проект ще надгради постигнатото досега от центровете домашни грижи на организацията във Враца. Проектът се вписва изцяло в политиката на Министерството на труда и социалната политика за хората с увреждания и възрастните“, каза министър Петков на пресконференция за представяне на новия проект.

Д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, представи проекта, който ще се реализира с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Той е на общата стойност 3 333 333 евро, от които 10% се осигуряват като собствен финансов принос от българските партньори.

Цветана Герджикова, ръководител на програмния оператор към МОН, подчерта, че това е първият проект, който започва в България с подкрепата на ФМ на ЕИП 2014 -2021. Кметовете на общините Бяла Слатина, Враца, Белоградчик, Криводол и Видин категорично подкрепиха осъществяването му и благодариха за възможността възрастни хора точно от тези социално-слаби региони да са бенефициенти на проекта.

Изп. директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов отбеляза мястото и ролята на болницата в реализацията на проекта.

Пилотната услуга телеасистенция/телекеър представлява дистанционен мониторинг на здравния и психо-социален статус на потребителите. Това включва:

- Изграждане на първия за страната кол-център в гр. Враца за предоставяне на услугите телеасистенция/телекеър с капацитет 500 души от трите области.
- Прилагане опита на Норвегия в използването на информационните и комуникационни технологии в сферата на услугите за възрастни хора.
- Създаване на над 80 работни места за медицински сестри и домашни помощници след предоставяне на професионално обучение.

Източник: novini.bg