Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на
Коментари Харесай

БЧК представи проект за иновативни модели за грижи за хора с хронични заболявания и трайни увреждания

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, ръководителят на БЧК акад. Христо Григоров, представители на Министерство на образованието и на Министерство на здравеопазването стартираха партньорски план „ Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични болести и трайни увреждания “. Това оповестиха от пресцентъра на БЧК.

„ Поздравявам БЧК, че постоянно търси новаторски способи, с цел да подкрепя уязвими хора. Дистанционната грижа в новия план ще надгради постигнатото до момента от центровете домашни грижи на организацията във Враца. Проектът се вписва напълно в политиката на Министерството на труда и обществената политика за хората с увреждания и възрастните “, сподели министър Петков на конференция за показване на новия план.

Д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален шеф на БЧК, показа плана, който ще се осъществя с поддръжката на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Той е на общата стойност 3 333 333 евро, от които 10% се обезпечават като личен финансов принос от българските сътрудници.

Цветана Герджикова, началник на програмния оператор към МОН, акцентира, че това е първият план, който стартира в България с поддръжката на ФМ на ЕИП 2014 -2021. Кметовете на общините Бяла Слатина, Враца, Белоградчик, Криводол и Видин изрично поддържаха реализирането му и благодариха за опцията възрастни хора тъкмо от тези социално-слаби райони да са бенефициенти на плана.

Изп. шеф на УМБАЛСМ „ Пирогов “ проф. доктор Асен Балтов означи мястото и ролята на болничното заведение в реализацията на плана.

Пилотната услуга телеасистенция/телекеър съставлява отдалечен мониторинг на здравния и психо-социален статус на потребителите. Това включва:

- Изграждане на първия за страната кол-център в гр. Враца за даване на услугите телеасистенция/телекеър с потенциал 500 души от трите области.
- Прилагане опита на Норвегия в потреблението на осведомителните и информационни технологии в областта на услугите за възрастни хора.
- Създаване на над 80 работни места за медицински сестри и домашни помощници след даване на професионално образование.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР