Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков откри

...
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков откри
Коментари Харесай

Министър Росен Желязков откри форум 5G: интелигентна трансформация и растеж

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков откри конгрес "5G: умна промяна и напредък ", проведен от Комисията за контролиране на известията и МТИТС в НДК.

"Смисълът на тази среща-дискусия, в която вземат участие специалисти от КРС, учени от УНСС и такива в региона на опазването на здравето, е да очертае, а не да каже какви са решенията на 5G мрежата ", уточни министърът.

Той изрази вяра, че на днешния конгрес ще се приказва намерено и във всички аспекти на новата технология - политически, регулаторен, обвързван с конкурентоспособността или отбраната на потребителите. "Навлизането на 5G технологията несъмнено ще окаже въздействие върху стопанската система както в обособените браншове, по този начин и като цяло, което демонстрират изследвания на практиките в страните, напреднали с тази технология ", уточни Петкан Илиев, помощник в УНСС.

Зукърбърг е поощрен след срещата си с Макрон за регулирането на обществените мрежи

По думите му технологията е директно обвързвана с така наречен Индустрия 4, както и за Земеделие 4, а общини, селско стопанство и енергетика са секторите, в които 5G мрежата ще има най-силно въздействие.

"Дигиталната стопанска система в България е почти съпоставима като дял от Брутният вътрешен продукт с този на най-големите пет пазара на Европейския съюз / 6,7 против 6,9 на сто/ ", уточни Илиев.

Има и страни, които са доста по-напред като Швеция, да вземем за пример, където този дял доближава 9 %. Това съгласно учения ни доставя положителни стартови позиции. Положително по думите му е, че у нас цифровата стопанска система пораства по-бързо и догонването може да се случи в интервала до 2028 година.

"Икономическите резултати ще могат да се измерят, тогава когато имаме точна визия за въздействията в обособените браншове, само че най-много то ще бъде върху интернет на нещата, опазването на здравето и селското стопанство. Практиката демонстрира, че стартът на 5G технологията, на въздействието върху социално-икономическото развиване най-осезаемо ще се почувства посредством обществения бранш, т. е. през градовете и общинската стопанска система ", уточни Петкан Илиев.

Дори единствено внедряването на широколентовия достъп съгласно него би довело до растеж на стопанските системи като цяло с 0,25 на 100, а на Брутният вътрешен продукт с 0,8 на 100. Влиянието върху Брутният вътрешен продукт посредством внедряването на 5G технологията с неговия мултиплициращ фактор върху стопанската система би бил доста по-голям, счита той.

Самото превъзмогване на цифровото закъснение по отношение на страните от Северна и Западна Европа за България може да усили Брутният вътрешен продукт на страната ни с 8 милиарда евро до 2025 год., са пресметнали учените в региона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР