Министърът на транспорта и съобщенията ще посети в четвъртък пристанищен

...
Министърът на транспорта и съобщенията ще посети в четвъртък пристанищен
Коментари Харесай

Транспортният министър ще посети пристанището в Росенец

Министърът на превоза и известията ще посети в четвъртък пристанищен терминал „ Росенец “, с цел да се запознае на място с процеса по предаване на терминала за ръководство от страната, оповестиха от пресцентъра на ведомството. 

Министърът ще е на терминала в 12:30 часа. 

Вчера Съветът по сигурността към Министерския съвет разиска евентуалните резултати при предварително преустановяване на дерогацията за импорт на съветски нефт и петролни артикули за преправка в „ Лукойл Нефтохим Бургас “. В средата на 2022 година Европейската комисия позволи на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 година Преди лятната почивка на Народното събрание ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи внесоха предложение за неговото предварително преустановяване.

От Министерството на превоза и известията увериха, че към този момент е почнала и процедурата по прекачване на пристанищния терминал „ Росенец “ към страната. В ход са диалози сред Държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “ и „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД по процедурата за прекачване на оперативния надзор върху пристанищния терминал „ Росенец “ към страната. Изпълнителната организация „ Морска администрация “ е издала заповед за изтриване на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ от Регистъра на пристанищните оператори. В същия указател следва да бъде вписана „ Пристанищна инфраструктура “, която ще прави пристанищните услуги на терминала, показаха от министерството. 

На 11 август държавното управление неприсъствено одобри решение да уведоми „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД за прекратяването на Договора за даване на концесия върху пристанищен терминал „ Росенец “, част от пристанище за публичен превоз с национално значение Бургас. Концесионният контракт беше преустановен с признатото от Народното събрание изменение на §2, алинея 1 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. 

На 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд поради решението на Народното събрание от 21 юли за преустановяване на концесионния контракт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР