Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов се възмути,

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов се възмути,
Коментари Харесай

Министър Караджов: Опитваме се да оправим бакиите на предишните пътни строители СНИМКИ

Министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов се възмути, че предходните ръководещи си служат с неистини и операции, а той и повереното му ведомство едвам смогват да им оправят забърканите каши по пътищата из страната. Ето какво написа по тематиката Караджов:

Гладна кокошка – избори сънува!

Напоследък постоянно се усещам като в паралелна действителност. Особено когато хора, които са забатачили строителството и ремонта на пътища, упрекват тези, които се пробват да им оправят кашите, в закъснение, безучастие и несръчност.

 ✅ Факт е, че за четири месеца ръководство няма по какъв начин да наваксаме 12 години размотаване. Не можем да вкараме в период всички сектори, строящи се без нужните документи, само че и е реалност, че действаме допустимо най-бързо и някои прави ще бъдат приключени дори предварително.

 ❗️ Най-важното в тази ситуация е, че нито един обект няма да бъде пуснат без гаранции, че е качествено изпълнен, маркиран и обезопасен. Няма да бъде платено на нито една компания, преди работата ѝ да бъде категорично тествана и сертифицирана. Колкото и възмутени партийни видеа да се пуснат в обществените мрежи. Колкото и дирижирани митинги да се провеждат.

Какво е положението на правите, за които през уикенда чух обвинявания, че „ са в цялостен застой и съсипия “?

 🛣 Пътят Видин-Монтана

Цялото трасе е с обща дължина 95 км, като за първите три сектора с дължина 55 км има позволения за градеж и на тях е открита строителна площадка. Предизборно, в края на 2019 година, е направена „ първа копка “ с обичайното рязане на лентичка в първия сектор до Макреш, незабавно след което е публикуван Акт 10 за прекъсване на строителството. Реалната работа в първите три сектора е почнала едвам през февруари – май 2021 година

В сектора Видин – Макреш към момента следва издаване на позволения за градеж за прилежащи инженерни мрежи (ток и вода), което постанова краткотрайно прекъсване на главната работа по трасето. Напредъкът на градежа е единствено 5%, тъй като строителството изчаква препроектирането и смяната на нивелета в първите 6 км от територията на град Видин. Такъв е законът – в урбанизираните територии единствено общините се произнасят по въпроси на своите устройствени проекти. Ето за какво, по искане на община Видин, изчакваме нов план и нова нивелета на пътя. Срокът за довеждане докрай на този сектор е 2024 година и той ще бъде спазен.

Участъкът Макреш – Бела е подготвен на към 54%. Парадоксалното е, че тъкмо този сектор бе посочен като фрапантен образец за застой. Всъщност, той е с максимален прогрес в осъществяването и сега изпреварва доста плануваните действия. Той ще бъде приключен година предварително – през ноември 2022г. вместо както е в контракта - ноември 2023 година! И каква подигравка на ориста – да избереш да си направиш селфи тъкмо в този сектор и да приказваш за застой, вместо да похвалиш АПИ и изпълнителите за триумфа.

Участъкът Бела – Ружинци е подготвен на към 8%, като срокът за завършването му е в края на 2023г. И той ще бъде спазен. Затова не може да се приказва за закъснение!

В идващите 3 сектора – от Ружинци до Монтана – към момента няма издадено позволение за градеж, заради продължителни правосъдни каузи против подробния организационен проект за пътя и последващите отчуждителни процедури. Очакваме разрешенията за градеж да бъдат издадени в края на 2022 година или началото на 2023 година Всичко това е от дълго време известно и няма никаква изненада.

Строителството в тези три сектора от общо 40 км ще може да стартира с разкриване на строителните площадки при започване на 2023 година Сроковете за строителство според подписаните контракти са до втората половина на 2025 година Така че е безспорна неистина, че „ в случай че управляваше ГЕРБ, трасето Видин-Монтана-Враца щеше да се строи с оптимални темпове и водачите към този момент да карат по автомагистрала. “

Обходът на Бургас

Строителната площадка е открита на 15.12.2020 година Напредъкът на градежа е към 74%, а срокът за довеждане докрай е 15.06.2022 година Той няма да бъде спазен, тъй като община Бургас не е предала в АПИ финален план за уличното осветяване. Министерство на регионалното развитие е издало разрешението за градеж за 20 kV електропровод и то ще влезе в действие до 5 май. Което не попречи на кмета на Бургас да съобщи: „ Основната причина да спре работата на фирмата-изпълнител е неплащането на средствата, по тази причина няма готовност на обекта. “

 ⚠️ Нека стане ясно на всички – от страна на АПИ няма неизплатени отговорности към изпълнителя на строителството на този обект. Последното заплащане от 2,6 млн. лева е направено на 26.04.2022 година – единствено три дни преди въпросното изявление.

Но в този момент отново АПИ ще избави ситуацията като вкара организация на придвижване, която да не разреши тапи – в едната посока (Бургас – Сарафово) придвижването ще върви по новото трасе, а в противоположната – ще минава през града.

 🚧 Мостът над река Струма при Симитли

Симитли се прочу с особеното място, което заема в българския партиен живот. По-точно – в сърцето на една от политическите партии. През уикенда кметът от тази партия и синът му – народен представител от същата партия – се включиха в митинг, който затвари пътя Симитли – Банско и нападнаха министъра на районното развиване, поради проблеми, нямащи нищо общо с Министерство на регионалното развитие.

Мостът е издигнат през 2021 и 2022 година. Изпълнителят, съдружие сред компании на „ Грома холд “ и „ Хидрострой “, приключи обекта при започване на април, освен това даже маркировката и знаците не отговаряха на условията за качество и сигурност, та се наложи да си ги оправят в незабавен порядък. Едва на 20.04.22 година бе подписан Акт 15 за обекта и то с изключителното подпомагане на АПИ – настояването им бе обработено единствено за една седмица при естествен период от един месец! Оттогава Министерство на регионалното развитие работи ускорено за издаване на Акт 16 на обекта, като естественият период за обработка на сходна строителна документи и за привикване на държавна приемателна комисия е два месеца. Готови сме оптимално бързо да обработим документите, тъй като осъзнаваме значимостта на моста за хората от Симитли и района.

На този декор преиграването с митинги и затваряне на пътя Симитли – Банско е прекачване на казуса от болната на хубавичко глава. Забавянето и неизпълнението са във компанията реализатор, а не в Министерство на регионалното развитие !

Общото в трите случая е, че проблеми, основани от предходните ръководещи, се приписват на настоящето ръководство. Очевиден е опитът им да се дискредитира и разклати държавното управление. Но обстоятелствата са на наша страна. А мераците за предварителни избори ще си останат единствено в техните сънища. Гладна кокошка – избори сънува!

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР