Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков информира министър-председателя

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков информира министър-председателя
Коментари Харесай

Взривяващи данни дни преди изборите: Къща в Русе побира 59 имащи право да гласуват

Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков осведоми министър-председателя акад. Николай Денков с отчет за осъществена от Главна дирекция ГРАО в Министерство на регионалното развитие информация за адреси с регистрирани над 6 лица – гласоподаватели, отпечатани в изборните описи за изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 година Данните са извлечени от масивите, генерирани за печатане на изборните описи, и включват лица с непрекъснат и сегашен адрес.
Видно от справката, на територията на страната има 72 619 адреса, на които са регистрирани 6 и повече пълнолетни лица, които са включени в изборните описи, както и 1697 адреса, на които са регистрирани 20 и повече пълнолетни лица, написа Bulgaria On Air.
От данните излиза наяве, че през годините локалните управляващи са позволили регистрациите. Така да вземем за пример къща във Видин побира 25 пълнолетни жители, в гр. Русе – 59, във Варна – 84. Друга къща в Разлог пък е дом на 142 пълнолетни лица. На ул. „ Тунджа “ №2 в гр. Горна Оряховица живеят 138 гласоподаватели, макар, че на посочения адрес няма постройка, а поле. Къща в Монтана пък приютява 172 български жители, друга в гр. Стамболийски – 652. На тясно живеят и в къща в Пловдив, в която са регистрирани 194 гласоподаватели. В апартамент на ет. 2 в блок в кв. „ Сухата река “ в София пък се ширят 83 пълнолетни съграждани, а в различен в ж.к. „ Люлин “ на ет. 5 живеят 99 гласоподаватели.
В двете махали на с. Плетена (Сатовча) са регистрирани надлежно 727 и 796 лица, а в тази на с. Долно Осеново (Симитли) – 812 гласоподаватели.
Съгласно наредбата на член 92, алинея 10 от Закона за гражданската регистрация, броят на лицата, които могат да се записват по непрекъснат и/или сегашен адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които всекидневно могат да населяват съответното жилище, а когато жилището се населява единствено от родственици по права линия, по съребрена линия до четвърта степен в това число или по сватовство до втора степен в това число, се позволява трикратно надвишаване на броя на лицата, които всекидневно могат да населяват жилището.
По смисъла на Закона за гражданската регистрация, министърът на районното развиване и благоустройството няма пълномощия по осъществяване на инспекция по събитията за съответното регистриране. Такава инспекция може да предизвикват кметовете на общини по писмен сигнал, както и регионалните шефове.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР