Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е готова да задейства наново

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е готова да задейства наново
Коментари Харесай

Министър Йорданова ще задейства процедура по освобождаване на Иван Гешев при положително становище от КС

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова е подготвена да задейства отначало процедура по предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев при позитивно мнение от Конституционния съд, че има тези пълномощия. Това съобщи Надежда Йорданова в предаването "Денят стартира " на Българска национална телевизия.
 
Изпълнителната власт се обърна с запитване към конституционните съдии дали правосъдният министър има пълномощията да предложи на Висш съдебен съвет предварително освобождение на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор. Искането беше отправено, откакто Висш съдебен съвет отхвърли да прегледа всъщност предложение на служебния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев.
 
Надежда Йорданова посочи пред Българска национална телевизия, че към процедурата за отстраняването на Гешев би добавила и спомагателни претекстове. По думите ѝ, са налице разнообразни типове нарушавания, както в границите на сегашния мандат на Гешев, по този начин и в предходните му професионални дейности.
 
Относно подготовката на механизъм, който да разрешава без значение следствие на фигурата на основния прокурор, Надежда Йорданова съобщи, че сега се почистват детайлите за профила на проверяващия магистрат в диалози с Европейската комисия. Едно от предложенията е това да бъде углавен арбитър, който да поеме краткотрайна функционалност на проверяващ основния прокурор и след това да се върне на работа в съда. Обсъжда се и опцията кръга от магистрати, които да имат право да водят следствия против основния прокурор, да бъде повишен.
 
При всички положения магистратът, който би водил следствие против основния прокурор, ще се избира на инцидентен принцип за всеки съответен случай, а няма да има фигура с избрани експлицитни пълномощия. 
 
До дни се чака законодателните промени за закриването на профилираното правораздаване у нас да бъдат оповестени за публично разискване. В огромната си част те съдържат измененията в тази посока, признати на първо четене от 46-ото Народно събрание, разясни Надежда Йорданова. Предвижда се заварените каузи да останат физически в постройката на профилираните съдилища и да бъдат управлявани надлежно от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. Съдиите, които ги гледат сега, ще бъдат командировани в Софийски градски съд и САС, с цел да се избегнат каквито и да е спънки пред доразглеждането им. 
 
По думите на Надежда Йорданова, данните от работата на профилираните институции са доста ясни – нямаме неоправдателни присъди за злоупотреби по високите етажи на властта. За сметка на това при правосъдния министър са пристигнали идентични случаи за голословно искане за потребление на СРС. И четирите случая обгръщат митингите против властта през 2020. При всеки от тях настояването е отправено от профилиран прокурор и одобрено от профилиран арбитър, посочи Йорданова. 
Подготвят се и съответни промени за предварителна защита на домашното принуждение. 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР