Министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25

...
Министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25
Коментари Харесай

Данаил Кирилов свиква заседание на ВСС заради случайното разпределение на дела

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов  Данаил Кирилов Данаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 година в Димитровград. Висшето си обучение получава в СУ "Св. е свикал съвещание на Висшия правосъден съвет (ВСС) на 9 април и в дневния ред е включено разискването на одитния отчет, съгласно който системата за инцидентно систематизиране на каузи може да бъде манупилирана, заяви Българска национална телевизия.

В петък прокуратурата стартира следствие за опит за пробив в системата за инцидентно систематизиране на делата по сигнал от членове на Висш съдебен съвет. То е формирано въз основа на одитен отчет за установени "множество уязвимости с високо равнище на риск за сигурността на системата, огромна част от които може да доведат до директна неоторизирана операция на данни " при разпределението на правосъдни каузи.

Гешев: Системата за систематизиране на делата е пробита

Според източници на публичната телевизия има данни, че дело на обвинен за шпионаж е било разпределено на съответен арбитър от IP адрес, който е отвън България. Според инспекторите системата за инцидентно систематизиране на делата може да бъде манипулирана от всеки, който има електронен автограф. Няма никаква отбрана, която да блокира достъпа от устройства, които са отвън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са отвън територията на България.

"Има сигнали за систематизиране на каузи от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други фактически странни места ", разяснява Кирилов.

По време на инспекцията от администрацията на Висш съдебен съвет не са обезпечили достъп до централния сървър на системата и инспекторите не са ревизирали съответните лог-файлове. Такъв достъп се отхвърля и на правосъдния министър към този момент повече от половин година. "Те споделиха, че в никакъв случай не са проверявали логовете, че в действителност информацията, която се събира там и за която се разчита, че е контролна и би трябвало да послужи за сличаване и за определяне, в никакъв случай не е била употребена за това ", сподели Кирилов.

Той ще упорства Висш съдебен съвет да вземе решение за изработването на напълно нова централизирана система за инцидентно систематизиране на делата. "Да бъде и съответно сертифицирана, да бъде сигурна, и надлежно нейната употреба да има всички гаранции и механически и правни ", съобщи правосъдният министър.

Според него да въвеждането на новата система, ще би трябвало актуалната да бъде модифицирана по този начин, че да няма опция за достъп отвън съдилищата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР