Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че ще инициира включването

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че ще инициира включването
Коментари Харесай

Пленумът на ВСС ще разглежда извънредно компетентността на органа за избора на Сарафов

Министърът на правораздаването Атанас Славов заяви, че ще инициира включването на точка в дневния ред на съвещанието на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) в четвъртък за разискване на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор.

Както е известно, колегията на прокурорите във Висш съдебен съвет избра заместник-главния прокурор Сарафов краткотрайно да извършва функционалностите на отстранения от поста Иван Гешев. Различни специалисти и даже членове на Висш съдебен съвет разясниха, че е противоречиво дали колегията или пленумът на Висш съдебен съвет са в правото да изберат изпълняващ длъжността основен прокурор.

“Тъй като дневният ред на съвещанието на Висш съдебен съвет в четвъртък към този момент е избран, аз ще предложа включването на изключителна точка, в която да се прегледа въпросът за компетентността на органа по избора. Ако не бъде призната, сигурно ще включа такава точка на идващото съвещание другия четвъртък ", разгласи Славов пред БНР и бТВ.

Министър Славов съобщи, че ще се придържа към процедурите във връзка с избора на и.д. основен прокурор. На първо място той ще сложи въпроса за компетентността на колегията да пристъпи към подобен избор. Следваща допустима стъпка е решението да се апелира във Върховния административен съд (ВАС).

Според него Борислав Сарафов стартира да извършва функционалностите си с доста ниска степен на доверие заради редица фактори - и свързани с неговата кариера и досегашна активност като заместник-главен прокурор, и по метода, по който беше скоростно и без необятно публично разискване определен на мястото на Гешев.

" Нямаше подозрение кой ще наследи Иван Гешев, само че имаше в метода, по който беше определен Борислав Сарафов - в границите на часове и без разискване, както и при неналичието на опция обществено да се отбрани аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов потегля с ниска степен на доверие, и заради метода, по който беше сбъднат неговия избор ", разяснява Славов, като още веднъж напомни, че за основен прокурор има заложени условия в закона да имат високи професионални и нравствени качества.

Той добави, че евентуално е изкушаващо да се мисли, че отстраняването на Иван Гешев се е случило, тъй като хората, които държат ключа към болшинствата в правосъдната система и във Висшия правосъден съвет, са го употребявали и са завъртели ключалката.

" Гешев загуби легитимация като основен прокурор още при започване на неговия избор, толкоз доста прегрешения и нарушавания имаше. Тогавашното болшинство във Висш съдебен съвет не го освободи. Хора, които до неотдавна бяха монолитното болшинство зад основния прокурор, се обърнаха на 180 градуса. Това остави усещане за външна интервенция в целия развой ", разяснява той.

По думите на Атанас Славов първият тест за Борислав Сарафов ще бъде при избора му на заместници.

" Ако желае да работи за усмиряване на напрежението в системата на прокуратурата, би трябвало да предложи за свои заместници хора, потвърдили своя интегритет, които имат професионални качества, които са познати в системата като такива, които не са изпълнявали поръчки... Има равнища в прокуратурата, които би трябвало да минат през инспекция за интегритет и професионализъм, откакто са изпълнявали поръчки, идващи от основния прокурор. Не бива да демонтираме един модел с елементарното му превръщане с противоположен знак. Ако забележим, че Сарафов влиза комфортно в обувките на Гешев, употребявайки същите способи, това е явен сигнал какво ще последва ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР