Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в неформалната среща на

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в неформалната среща на
Коментари Харесай

Тагарев: Отварянето на преговорите за членство на Украйна в ЕС налагат необходимостта от засилване на подкрепата

Министърът на защитата Тодор Тагарев взе участие в неофициалната среща на министрите на защитата на страните членки на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, Белгия. Подкрепата на Европейски Съюз за Украйна, готовността на Съюза за защита с фокус върху индустриялния потенциал и провокациите в района на Сахел и Червено море бяха главните тематики в полемиките.

„ България се причислява към консенсуса за продължение на поддръжката на Европейски Съюз към Украйна във всички измерения “, уточни министър Тагарев в изявлението си.

„ Отварянето на договарянията за участие постановат нуждата от усилване на поддръжката на Европейски Съюз за Украйна , допринасяне към уговорките за сигурността и реализиране на единодушие по оферти Фонд за подкрепи на Украйна, което ще разреши на страната да се пази и да възпира актове на експанзия в бъдеще “ – съобщи той. „ Европейският инструмент за мир и Военната задача на Европейски Съюз в поддръжка на Украйна са основни детайли на бъдещите задължения на Съюза към Украйна в региона на сигурността “, уточни министърът на защитата.

Европейската тактика за отбранителна промишленост бе във фокуса на полемиките, отдадени на готовността на Съюза за защита. Министър Тагарев изрази упования новата тактика на Европейски Съюз да сложи политически цели и да сътвори условия за усилване на цялостното съдействие и интеграция на Европейски Съюз в сигурността и защитата. „ Европейската тактика за отбранителна промишленост следва да очертае ефикасни способи за превъзмогване на зависимостите на Европейски Съюз от първични материали, енергийни и сериозни технологии, както и да вкара ограничения и принадлежности за повишение на производството на отбранителни артикули, поощряване на нововъведенията и конкурентоспособността на отбранителния бранш “, акцентира министърът на защитата. Той подчертава и на предстоящата нова Европейска стратегия за отбранителна промишленост, като уточни нуждата тя да бъде амбициозна, да насърчи взаимното придобиване на отбранителни артикули и взаимните планове и да е обезпечена с задоволително финансови средства от бюджета на Европейски Съюз.
 Министерство на защитата
Европейската тактика за отбранителна промишленост се чака да бъде публикувана от Европейската комисия в края на февруари. Тази година би трябвало да бъде подготвена и Европейската стратегия за отбранителна промишленост .

Министър Тагарев поддържа стартирането на военноморска интервенция на Европейски Съюз в района на Червено море, която би трябвало да обезпечи независимост на корабоплаването и отбрана на европейските ползи. Той акцентира смисъла на дипломатическите старания и стратегическата връзка за превъзмогване на рисковете от ескалация на спора. Участие в полемиките по тази тематика взеха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по мироопазващите интервенции Жан-Пиер Лакроа и ръководителят на подкомисията по сигурност и защита на Европейския парламент Натали Лоазо.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР