Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич изтъкна днес, че

...
Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич изтъкна днес, че
Коментари Харесай

Вучевич: Сърбия остава ангажирана с опазването на мира и стабилността

Министърът на защитата на Сърбия Милош Вучевич посочи през днешния ден, че Сърбия остава ангажирана с политическия разговор, на първо място с опазването на мира и стабилността, което е наш народен и национален интерес, във връзка изказването на представителя на Демократическата партия на Косово, Хисен Бериша, че, както споделя, Косово е готово за война, в случай че неговата целокупност и суверенитет бъдат нарушени, оповестява Танюг.

" За разлика от тях, ние не вършим бомбастични изказвания и не играем военни игри, а се опитваме да реализираме историческо съглашение, което би било значимо за сърбите и албанците ", сподели Вучевич пред Танюг.

Вучевич съобщи, че Сърбия има вяра в взаимното битие на сърби и албанци в тези области, а не в спорове и войни, тъй като съгласно него това не води до решение, а до утежняване на връзките.

Министърът на защитата добави, че според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и в сходство с интернационалното обществено право, ясно е несъмнено къде са границите на Република Сърбия.

„ Границите на Сърбия са на Шарпланина и Проклетие, няма потребност да си играем с география, географията е ясно обрисувана и ясно дефинирана във връзка с териториалния суверенитет и площта на една страна “, сподели Вучевич.

„ Това, което ме тревожи, е цялостната липса на чуваемост в Прищина освен за реализиране на съглашение, само че на първо място за разбирането, че за Сърбия това е алена линия за всеки, който се пробва да прогони сърбите от Косово и Метохия “, съобщи Вучевич.

 „ Нека се върнат на масата за договаряния, доста по-разумно е като за начало да се образува Съюз на сърбките общини в сходство с правилата, дефинирани както в Брюкселското съглашение, по този начин и в Споразумението от 2015 година, което последва, т.е. излезе от Брюксел Споразумение “, сподели Вучевич.

" Нашата политика остава същата, не можем да променим политиката си, тъй като някой от тях прави безотговорни изявления, това е въпрос към тях. Трябва да останем спокойни и рационални, да не се увличаме от този прочувствен заряд, да не се срамим от нашите страсти, само че в този момент не би трябвало да бързате с бомбастични изявления “, сподели Вучевич пред Танюг.

„ Албанците би трябвало да извърнат внимание на това, което споделят, и да схванат, че също е в албански интерес да има мир и взаимно битие със сърбите, тъкмо както е в сръбския народен интерес да резервира мира и стабилността и да се опита да реализира политическа съглашение с албанците ", разяснява Вучевич.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР