Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на
Коментари Харесай

Министър Каракачанов: До края на март вкарваме изтребителния проект в Министерски съвет

Министърът на защитата Красимир Каракачанов съобщи, че до края на месец март капиталовият план за придобиване на нов военен аероплан ще влезе за разискване в Министерски съвет. „ Би трябвало до края на март да бъде импортиран Сухопътният план, както и този за авиацията в Министерски съвет за обсъждане” - съобщи военният министър.

Това е следващият период, който военният министър стартира в общественото пространство за вкарване на капиталовия план за разискване в Министерски съвет. Преди това той уточни края на ноември, след това края на 2017 година и края на януари, а неговият заместител Анатолий Величков сподели, че това ще се случи доникъде на февруари. Никой от тези периоди не бе осъществен.

Ако в действителност капиталовия план бъде гласуван в Министерски съвет в края на март, това на практика поставя завършек на очакванията за реализация на плана в границите на тази година заради софтуерното време, което е нужно за неговото разискване в Народното събрание, писане на RFP, изпращането му, приемането на предложения, оценката им и последващите договаряния с определения победител.

Каракачанов обясни още, че капиталовия план ще бъде изменен, тъй като в предходното решение на Народното събрания ставаше въпрос за три самолета – нови Gripen и използвани F-16 и Eurofighter.

“Нашето виждане е, че от всички би трябвало да се изискат предложения и за нови и за втора употреба. Може да се вкарат и повече участници. Президентът подмятна концепцията, за какво да не се търси оферта и за Rafale” - сподели още Каракачанов.

Министърът на защитата реагира бурно на изказванията на президента Радев, че процесът на рационализация е преустановен, само че акцентира, че има добър разговор с висшия главнокомандващ. В същото време Каракачанов съобщи, че процесите не са спрели, а се доразвиват. Въпреки тези изказвания, през 2017 година бяха провалени на финалната права два плана – за покупка на нов изтребител и два нови патрулни кораба за Военноморски сили.

„ Имаше парламентарна комисия, която обследваше плана за изтребителите, които евентуално не се харесват на президента и това е друга тематика. Но дано да не забравяме, че над изпълнителната власт е българският Парламент. Всяко едно негово решение е със силата на закон” - разяснява още министър Каракачанов, визирайки така наречен „ Комисия Gripen”.

Военният министър за следващ път сподели и че няма желание да бърза с реализирането на плановете за рационализация на армията, позиция, което той пази на практика от влизането си във военното ведомство преди девет месеца.

„ Има една българска сентенция – бързата кучка, слепи ги ражда. Тук става въпрос за над 3,5 милиарда лв.. Нямам правото да ги хвърля ей по този начин на тичешком, с цел да отчетем в идващия отчет, че ние сме похарчили едни пари за рационализация. Моята логичност е да търсим най-хубавото като цени и като качества, а не да отбием номера и да харчим парите на българските данъкоплатци” - изясни министърът.

Авиационно списание АЕРО
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР