Министърът на отбраната Драгомир Заков увери, че не би могло

...
Министърът на отбраната Драгомир Заков увери, че не би могло
Коментари Харесай

Има ли химическо оръжие във военните ни бази? Истината от Заков

Министърът на защитата Драгомир Заков увери, че не би могло да има биологични лаборатории и химическо оръжие във военните бази в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос.

Той отговори на въпрос на Ангел Георгиев по време на парламентарния надзор.

" Когато прочетох въпроса, бях надълбоко изумен. То освен като министър на защитата, само че и като посланик с 20 години опит в региона на интернационалната сигурност. България е подписала и утвърдила влязлата в действие 1975 година Конвенция за възбрана на създаване, производството и съхранението на биологическо, токсично оръжие и неговото заличаване. Конвенцията позволява само използването на бактериологични, биологични сътрудници и отрови за мирни цели, в това число за изработването на ваксини. Ежегодно Р България посредством Министерство на външните работи изготвя отчет по използване на тази спогодба, а обектите подлежат на ревизия от интернационалните екипи ", сподели Заков.

По думите му, България е подписала и влязлата в действие през 1997 година Конвенция възбрана на създаването, производството, струпване и използването на химическо оръжие и неговото заличаване, а през 2000 година Народно събрание приема Закон за възбрана на химическото оръжие.

Министърът съобщи, че годишно се изпраща отчет и по тази спогодба, предава БГНЕС.

" Съхраняваните в тези структури химически субстанции се употребяват за образование и подготовка на химически подразделения и за осъществяване на инспекция на редовността на механически средства за ядрено-химическа и биологическа отбрана. Това са субстанции позволени по конвенцията и под прецизен надзор ", сподели още министър Заков.

Той обърна внимание, че от влизането в действие на Конвенцията през 1997 година има три известни случая на приложимост на химическо оръжие в нарушаване на конвенцията.

" Тези нарушавания са от режимите на Саддам Хюсеин, Башар Асад и Владимир Путин. Последният на територията на Европа. В допълнение през подписаното на 28 април 2006 година сред България и Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата - страните се съгласяват да ползват това съглашение по метод, съчетаем с опазването на околната среда, публичното здраве и сигурност ", съобщи още министърът.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР