Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се
Коментари Харесай

Нено Димов ще се съобрази с решението на ВАС за НП Пирин

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на петчленен състав на Върховния административен съд №656, с което се анулират дефинитивно измененията в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “, признати от Министерски съвет.
Министър Димов постоянно е заявявал, че ще изчака окончателното решение на съда, преди да предприеме каквито и да било дейности по осъществяване на измененията в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.
В тази връзка от приемане на измененията в Плана до момента не са процедирани никакви следващи устройствени проекти или капиталови оферти, произлизащи от решение 821/29.12.2017 година на Министерския съвет.
Припомняме, че през днешния ден (16 януари) Върховният административен съд (ВАС) анулира дефинитивно измененията в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин ". Те бяха признати безусловно три дни преди началото на 2018 година. Сегашното решение е на петчленен състав, а претекстовете на висшите съдии са изложени в 30 страници. Ключовият претекст касае член 21, т. 1 от Закона за предпазените територии (ЗЗТ). Той гласи следното: " В националните паркове се не разрешават строителството, с изключение на на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни потребности, пречиствателни уреди, здания и уреди за потребностите на ръководството на парка и обслужването на посетителите, подземните връзки, ремонт на съществуващите здания, пътища, спортни и други уреди ". И тричленният, и петчленният състав на Върховен административен съд са безапелационни, че в такава обстановка и на съответната предпазена територия може да има единствено ремонт, само че не и създаване на нови спортни уреди. А промените на проекта са такива, че попадат в обсега на Закон за защитените територии и по тази причина би трябвало да има екологична оценка на проекта, каквато няма, както и оценка за съгласуемост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР