Министърът на околната среда и водите Нено Димов провали заседание

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов провали заседание
Коментари Харесай

Нено Димов се разболя заради делото Пирин, пак искат оставката му

Министърът на околната среда и водите Нено Димов провали съвещание по дело за Национален парк “Пирин ”, като не се яви в съда. Заседанието по делото бе планувано за през днешния ден сутринта. Петчленният състав на Върховен административен съд трябваше да прегледа нужна ли е екологична оценка на новия план на проект за ръководство на парка, само че беше отсрочено поради молба от министъра, оповестиха от WWF България.
Въпреки че всички страни по делото са постоянно призовани 2 месеца преди правосъдното съвещание, министър Димов отдръпва пълномощните на юрисконсултите на Министерството на околната среда и водите, които да го съставляват по делото и подава болничен лист. От него излиза наяве, че заради стомашно-чревно разстройство той самият също не може да съставлява ведомството. " Коалицията „ За да остане природа в България “ вижда в действието на министъра пренебрежение към съда и обществото, по тази причина упорства за неговата незабавна оставка! ", се споделя в известието на екоорганизацията.
" Фактите по отлагането на делото оставят съществено подозрение за корист с процесуални права и опит за шиканиране на процеса по определяне на истината за законосъобразността на решението на министъра на околната среда и водите за одобрение на плана на ПУ на стадий преценка по Закон за опазване на околната среда и Закон за биологичното разнообразие ", пишат още природозащитниците и напомнят, че по време на ръководството на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова бяха подхванати стъпки квалифицираният план на нов проект за ръководство на Национален парк “Пирин ” да бъде утвърден оптимално бързо. Финансираният с европейски средства план планува строителство върху 12 пъти повече повърхност от националния парк по отношение на в този момент, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка.
През 2017 година Излиза решение, че планът на проекта за ръководство не би трябвало да се подлага на наложителната екологична оценка, което беше обжалвано от природозащитни организации и жители. Експерти от разнообразни институции, неправителствени организации и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) към този момент показаха мнение, че проектопланът е с ниско качество и не обезпечава съответна отбрана на Национален парк " Пирин ", в това число като част от Световното естествено завещание на ЮНЕСКО и европейската екологична мрежа " Натура " 2000. 
Планът трябваше да бъде отритнат, защото създателите му не се съобразиха със мнение на Министерство на околната среда и водите в най-важните му елементи, за режимите и зонирането. Въпреки това обаче в Екоминистерството бе взето политическо решение да се продължи процедурата, която изискваше да се реши нужна ли е екологична оценка и оценка за съгласуемост, напомнят от WWF България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР