Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил Димитров е

...
Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил Димитров е
Коментари Харесай

Емил Димитров даде символично начало на изграждането на компостираща инсталация край Враца

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и взе участие в церемонията по първа копка за създаване на апаратура за компостиране на разделно събрани зелени боклуци на общините Враца и Мездра. Заедно с кметовете на Враца Калин Каменов, на Мездра Иван Аспарухов и представителя на строителя Стоян Кисьов той даде началото на осъществяването на плана.

С планове като този имаме опция непосредствено да влагаме в здравето на хората и в една по-чиста среда за всички нас. С осъществяването му ще се понижи количеството депонирани биоразградими боклуци, генерирани на територията на общините Враца и Мездра. Това ще помогне да се изпълнят европейските и национални цели за поетапно понижаване на депонирането на този тип боклуци. Грижата за хората не е пожелателна, а е наложителна и ние като институции играем основна роля в тази споделена отговорност, сподели министър Димитров, представен от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Общата инвестиция по плана "Изграждане на апаратура за компостиране на разделно събрани зелени боклуци – район Враца " е над 5,8 млн. лева Безвъзмездната финансова помощ, обезпечена от Оперативна стратегия "Околна среда " 2014-2020 г (ОПОС), е в размер на 4,4 млн. лева, а съфинансирането от бенефициента Община Враца и колегата Община Мездра – над 1,4 млн. лева Предвижда се да бъде построена компостираща апаратура с потенциал 8000 тона годишно. Срокът за осъществяване е 24 месеца. Инсталацията ще обслужва 80 777 поданици на двете общини.

Кметът Калин Каменов съобщи, че с реализирането на плана за обработка на зелени боклуци Враца ще е образец за това по какъв начин изхвърленото може да бъде екологичен артикул. "Успоредно с построяването на компостиращата апаратура започваме и поетапното монтиране на подземни контейнери, които са с по-голяма съдържимост. Сред ограниченията за дейно ръководство на отпадъците планираме и начинания за поощряване на разделното събиране. С общи старания можем да създадем Враца чист и зелен град ", добави Каменов. Кметът на Мездра Иван Аспарухов благодари за ползотворното съдействие и добави, че с тази апаратура ще се затвори целият цикъл на обработването на биоразградими боклуци.

Започват инспекции на хвостохранилищата и шламохранилищата в страната

Представителят на фирмата-изпълнител "Компонаре " ДЗЗД Стоян Кисьов сподели, че ще се построи новаторско оборудване за обработката на над 7200 тона зелени боклуци годишно. Те ще се трансформират в суровина за действия в озеленяването и земеделието.

Министър Димитров заяви още, че в община Враца се извършват и други основни планове по ОПОС. Реконструирана и въведена в употреба е пречиствателна станция за отпадъчни води. Успешно е завършил и първият стадий от реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежи на град Враца.

По покана на кмета Калин Каменов министър Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и наблюдава работата по построяването на нов довеждащ тръбопровод за Враца. В момента се работи по полагане на сферографитни чугунени тръби при градежа на новия тръбопровод от язовир "Среченска бара " до града. Подобна реорганизация се прави за пръв път от 70-те години насам. Използва се новаторска технология, съобразена с всички екологични правила. Дейностите са част от последната фаза на плана за водния цикъл на Враца, финансиран по ОПОС – вложенията възлизат на над 115 млн. лева (от които безвъзмездната помощ е над 78 млн. лева.), а срокът на осъществяване е краят на 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР