Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди промяна

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди промяна
Коментари Харесай

Отпускат се допълнително 0,800 млн. куб. м вода за напояване от язовир „Ястребино“

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди смяна в графика за потребление на водите от бент. „ Ястребино " през месец май, с която се отпускат в допълнение 0,800 млн. м3 от язовира за напояване.Промяната е по искане на „ Напоителни системи " ЕАД за разпределяне на спомагателни водни размери по отношение на нуждата от втора поливка на насаждения от ягоди и малини, чрез Народно събрание „ Попово ", оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

С графика за месец май от язовира бяха позволени 2,000 млн. м3 за напояване на „ Напоителни системи " ЕАД и 0,026 млн. м3 за питейно-битово водоснабдяване на град Антоново.

Поради ниския размер на язовира беше сложено изискване позволените количества за напояване да бъдат употребявани по график, направен от „ Напоителни системи " ЕАД за спестовност на вода.

Също по този начин на сдружението беше сложено изискване за предприемане на незабавни дейности за възобновяване редовността на компрометирани детайли - четвърти и пети таблени затвори на водовземната кула на бент. „ Ястребино ". Целта е да се обезпечи както напояването, по този начин и опция за подаване на водни маси към „ ВиК " -Търговище за питейно-битови потребности. „ Напоителни системи " ЕАД, осведомиха Министерство на околната среда и водите, че е осъществен ремонт на таблените затвори на водовземната кула. Изготвен е и график за водоподаване към Народно събрание „ Попово ".

Предвид ниския размер на язовира и действително постъпилия приток, който е по-малък от разхода, както и заплахата от доста утежняване на качеството на водата за питейно-битово водоснабдяване при постигане на кота под 322,5 м, поръчката на „ Напоителни системи " за спомагателни водни размери от 2,000 млн. м3 е редуцирана, като се отпускат 0,800 млн. м3. Така общото позволено количество за напояване през месец май възлиза на 2,800 млн. м3. В осъществяване на в допълнение сложени условия за язовир „ Тича " в изменението на месечния график за месец май 2020 година „ Напоителни системи " ЕАД уведоми Министерство на околната среда и водите, че на 15 май „ Напоителни системи " - клон Шумен е направил главен обзор на всички уреди във водовземата кула за питейно-битово водоснабдяване на град Шумен.

При обследването е открито, че оборудванията са в положително експлоатационно положение и действат обикновено. След прегледа на водовземната кула е обезпечена опция за взимане на вода от по-чист воден пласт за питейно-битово водоснабдяване от бент. „ Тича ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР