Министърът на околната среда и водите е обвинен в умишлена

...
Министърът на околната среда и водите е обвинен в умишлена
Коментари Харесай

Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник

Министърът на околната среда и водите е упрекнат в умишлена занемареност поради водната рецесия в Перник, арестуван е за 72 часа, а в събота прокуратурата най-вероятно ще изиска профилираният съд да му наложи непрекъснато задържане под стража.

Според държавното обвиняване иа задоволително доказателства, че от 1 януари 2018 година до 17 ноември 2019 година министър Нено Димов е издавал разрешителни за промишлено прилагане на вода от язовир " Студена " за сдруженията " Стомана Индъстри " и " Топлофикация " - Перник, макар че всеки месец и неведнъж е получавал отчети с информация, че размерът на водите в язовира фрапантно понижават.

" Ако министърът бе извършил служебните си отговорности и не беше отпускал този размер воден запас за промишлени потребности, щеше да има задоволително вода за питейни потребности - над 7 млн. кубични метра вода, които щаха да са задоволителни и въобще нямаше да се наложи да има воден режим в Перник ", сподели наблюдаващият прокурор по делото Димитър Кънев.

Нено Димов бе арестуван за 24 часа през вчерашния ден следобяд след обиски в министерството поради водната рецесия в Перник и вноса на боклуци от Италия. Той е първият настоящ министър, който е задържан. Смяната му е деветата рокада в кабинета " Борисов 3 ", като се чака гласуването в Народното събрание да е другата седмица.

" Установено е, че водният запас на бент. " Студена " доста е намалял до размери, близки до сериозния най-малко. Язовирът, според Закона за водите, е държавна благосъстоятелност и се ръководи от Министерството на околната среда и водите. Нивото на водата се следи от ВиК-Перник, което рапортува за положението му на длъжностните лица във ведомството ", изясни представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Водният запас се разпределя с съответни нарочни актове персонално подписани от министъра на околната среда и водите. В началото на 2018 година равнището на водата доста е намалявало, поради което непрестанно министърът е бил съответно уведомяван. Въпреки това той всеки месец утвърждавал графиците за водоподаване и макар намаляващите размери е разрешавал същите количества месеци наред - както за битови, по този начин и за промишлени потребности. Тези количества са били разрешавани персонално от него със заповеди, които е подписвал.

Изразходвани са милиони литри вода за промишлени потребности, което е довело до понижаване на питейната вода за жителите на Перник. Паричното измерение на вредите е 11 млн. лева

" Над 97 000 души са с воден режим, които в околните 5 месеца няма да имат обикновено водоподаване. Това е най-голямата вреда ", акцентира шефа на профилирания съд Димитър Франтишек.

По случая работят профилираната прокуратура, антикорупцонната комисия, Дъжавната организация " Национална сигурност " и Министерство на вътрешните работи и са събрани 48 тома с доказателства. За умишлена занемареност, осъществена от длъжностно лице законът планува наказване от 2 до 8 година отнемане от независимост.

" Минситърът с държанието си е направил съзнателно това закононарушение, а дали е отговорен или не ще каже съдът. Събираме доказателства във всички направления. Извършихме претърсвания в домовете на някогашния регионален шеф, някогашния кмет и някогашния шеф на ВиК сдружението в Перник. От дома и кабинета на министър Димов са конфискувани и документи ", изясни прокурор Кънев.

Министър Нено Димов ще остане в следствения арест на бул. " Г. М. Димитров " до момента в който прокуратурата реши дали да изиска непрекъснатото му задържане под стража.Най-важното по случая в развиване следете тук.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР