Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди частично преструктуриране на

...
Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди частично преструктуриране на
Коментари Харесай

След натиск от бизнеса МОН промени приема в университетите

Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди отчасти преструктуриране на план-приема на студенти в държавните университети.

Реакцията идва, откакто от Асоциацията на индустриалния капитал в България се възпротивиха на плануваното понижение на местата в някои специалности и нарастването в други.

Според работодателската организация проекторешението на служебния кабинет не дава отговор на потребностите на пазара на труда.

От бизнеса сигнализираха, че за идната образователна година е заложено нарастване на бройките по професионални посоки като " Психология " с близо 44%, " Обществени връзки " с 23 на 100, " Икономика " с близо 13%, а при " Администрация и ръководство " растеж в местата има с близо 34 на 100.

Според АИКБ това е направено за сметка на понижение при посоки като " Математика ", " Информатика и компютърни науки ", както и " Здравни грижи ". По думите им точно от такива експерти има потребност страната. Министърът на образованието реагира незабавно и разгласи, че ще създадат промени.

„ Всички знаем за казуса с медицинските сестри. В момента има потребност от 3223 медицински сестри, а ние вършим понижение в „ Здравни грижи ” с 220.

В същото време от ден на ден навлизат новите технологии. Ние понижаваме „ Информатика и компютърни науки ”, които са на процедура моторът на този напредък ”, показва Росица Стелиянова, шеф „ Програми и планове ” в АИКБ.

Просветният министър ги чу и подреди частични корекции да бъдат направени. Така ще се разкрият спомагателни 125 места при „ Информатика и компютърни науки “, вместо това ще бъде понижен приемът при „ Психология “ (с 5%), „ Администрация и ръководство “ (с 6%) и „ Икономика “ (с 2%).

В позиция от МОН показват, че измененията към този миг няма по какъв начин да бъдат по-драстични поради напредналия стадий на кандидат-студентската акция. Според ректора на УНСС е неприемливо специалностите да бъдат противопоставяни една на друга.

Предстои план-приемът да бъде препоръчан за утвърждение от Министерския съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР