Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че връща за основна

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че връща за основна
Коментари Харесай

Вълчев налага нови ментори за два учебника по история

Министърът на образованието Красимир Вълчев разгласи, че връща за съществена преправка на издателите два от петте учебника по история за X клас поради непълен акцент върху характерностите на тоталитарното комунистическо минало. " След препоръчаните редакции три от петте учебника могат да бъдат одобрени. Другите две издателства обаче може би ще създадат още спомагателни промени в частта 1944-1989 година За задачата са ангажирани историци главно от Българска академия на науките, които не са били създатели или рецензенти, които да дискутират и подберат положителни текстове ", съобщи той след съвещанието на Министерския съвет.

Вълчев твърди, че учебниците били прекомерно разнообразни и значително имало противоречие с програмата, въз основа на която са създадени. Той не изясни по какъв начин оценяващата комисия в МОН е споделила противоположното. Препоръките му, с цел да утвърди двата учебника, са поправките в наличието " да са основани на главните полезности - национални, както и свързани с цивилизационния избор на България и приемането на полезностите на демокрацията, човешките права и свободи ". " Ние сме възприели полезностите на демокрацията и когато приказваме за недалечен интервал от историята, би трябвало да изразим отношението си точно през тези полезности ", означи той и увери, че на 15 септември ще има учебници.

Основна цел на брифинга бе министърът да каже, че Министерски съвет отпуска 12,5 млн. лева за финансиране на фонд " Научни проучвания ". Със сумата ще бъдат финансирани спечелили състезания планове. Това е в допълнение финансиране към заложени в бюджета 15 млн. лева С тях ще бъде платено осъществяването на плановете, стартирали предните години, което до момента не е направено.

Междувременно лъсна и цялостната некомпетентност и липса на връзка сред Министерство на външните работи и МОН за договореностите от 10 юни по исторически и просветителни въпроси сред България и Северна Македония в междуправителствената експертна комисия. Съседски медии оповестиха, че македонските министри са осведомени, че двете страни са разгледали отчета на комисията и предложенията до държавните управления. Освен общо честване на светиите Кирил и Методий, Климент, Наум и на Цар Самуил комисията одобрила и предложила общи правила и забележки за наличието на учебниците за V клас в България и за VI клас в Северна Македония - по антична и по антична история. Запитан от публицисти какво тъкмо ще се промени в българския учебник, Вълчев се замисли и допусна, че " най-малкото ще бъде добавено новото име " Северна Македония ". След което препрати публицистите към Министерство на външните работи, тъй като там били по-осведомени. Минути по-късно публицистите стопираха в коридорите на Министерски съвет зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев, който също се оказа, че не е осведомен, и на собствен ред препрати медиите към МОН. Георгиев обаче даже не знаеше в кой тъкмо български учебник ще има промени, откакто няколко пъти загатна за " VI клас " и бе поправен от публицистите.

В. " Нова Македония " твърди, че държавното управление в Скопие е подкрепило и предлагането първо да бъде поправен материалът в българските учебниците за V клас и в македонските учебници за VI клас, а до края на годината да има и промени в нашите учебници за VI клас и македонските за VII клас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР