Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба
Коментари Харесай

Красимир Вълчев ще поиска ЕК да извади друго от анкетата за пол

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще насочи молба към Европейската комисия да отстрани графата " друго " при установяване на пола на българските възпитаници в анкетата на платформата SELFIE. Както през вчерашния ден " По света и у нас " заяви, в тази анкета учениците над 9-годишна възраст имат четири разновидността да дефинират пола си - момче, момиче, друго и избирам да не споделям.

Според министър Красимир Вълчев платформата за цифрова оценка на учебните заведения, учителите и учениците SELFIE е инструмент на Европейската комисия и съдържа въпроси, идентични за всички страни, а задачата му не е да дефинира половата принадлежност. Вълчев сподели още, че съгласно получената неофициална информация от Европейската комисия повода да има отговор " друго " в графата за пол е в нормативните решения на някои страни по този въпрос.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: В Германия, доколкото разбрахме, това е по медицински аргументи, има такава опция, пробвали са се да приспособяват инструмента към законодателствата на всички страни. Така че не е несъмнено, че това наложително опонира и е обвързвано със " обществен пол ". Но даже да е по този начин не мисля, че рискуваме да индокринираме децата или да проповядваме в системата трети пол като обществен.
Вълчев напомни, че нееднократно е казвал, че и като министър, и като родител не поддържа джендър идеологиите в учебно заведение. В момента графата не може да се отстрани, посочи още той.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Може само Европейска комисия по наша молба да го направи, ще отправим такава.
Вълчев сподели още, че сега няма публично напрежение по случилото се. Никое от 900-те учебни заведения, в които е влезнала платформата не е подало сигнал, че някой е засегнат. Сигналът бил от един-единствен родител до медиите.
 Европейска анкета, извършена в български учебни заведения, съдържа рубрика за Европейска анкета, извършена в български учебни заведения, съдържа рубрика за "друг " пол
В българските учебни заведения учениците над 9-годишна възраст попълнят анкета, в която би трябвало да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР