Министърът на младежта и спорта Весела Лечева заяви, че държавата

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева заяви, че държавата
Коментари Харесай

Весела Лечева: Държавата е длъжник по отношение на средствата, които се заделят за издръжка и строеж на спортни съоръжения.

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева съобщи, че страната би трябвало да влага в дълготраен проект средства за спортната база в страната, тъй че българите да имат опция да спортуват. Проучване на социологическа организация " Тренд ", оповестено през вчерашния ден, сподели, че българите слагат на високо място нуждата от физическа активност, само че въпреки това две трети от тях не спортуват.

" Фактът, че 88 % от българите дефинират спорта като значима активност, освен като медали и авторитет, а и като здраве, самочувствие, опция за професионална реализация, приказва, че те осъзнават значимостта на спорта. По-тревожният факт, е че 76 % не се занимават въобще със спорт ", разяснява по бтв Весела Лечева.

Според нея това е въпрос както на образование и основаване на привички от най-ранна детска възраст, по този начин и на налични спортни уреди. Няма ли едното от двете, няма по какъв начин да имаме всеобщ спорт, безапелационна е министър Лечева.

" Държавата е дебитор във връзка с средствата, които се заделят за прехрана и градеж на спортни уреди. И тук не имам предвид многофункционални зали, а дребните зали, басейни, спортни комплекси в общините, кварталните спортни площадки, учебните стадиони, които би трябвало да бъдат оборудвани с всички нужни спортни принадлежности. Тази инфраструктура е към момента в тежко положение и са нужни доста вложения. Това е политика за идващите 10 години. Не е допустимо едно служебно държавно управление да направи всичко това. Трябва да се следва тази политика години наред, тъй че базата да отговоря на нуждата на българите да развиват спорт и да имат налични спортни уреди ", разяснява още Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта беше запитана и дали тази година спортистите ни ще останат без класацията " Спортист на годината ".

" Правата на " Спортист на годината " се държат от частна компания. Това, което се чува е, че досега не се прави такава ранглиста, което не е добре за българския спорт. Ние като министерство ще наградим заслужилите български спортисти. Ще създадем нужното те да се почувстват оценени ", заяви Лечева.

Тя се спря и на вчерашната гала по разпределяне на спортните икари и означи, че България има доста надарено младо потомство спортисти.

Лечева беше запитана и за номинирания за министър на спорта от проф. Николай Габровски. Тя заяви, че не го познава персонално, само че даде рекомендация какъв, съгласно нея, би трябвало да е индивидът за този пост.

" Не би трябвало да бъде подценяван спортът като един от сериозните браншове в страната ни. Не би трябвало да се вършат опити във връзка с ръководството на спорта. На тази позиция би трябвало да застават хора с потвърден опит, подготовка. Хора, които имат освен теоретични знания, само че и на практика опит. На спорта не би трябвало да се гледа като на активност, която всеки един може да ръководи ", счита министър Весела Лечева.

Лечева добави, че е подготвена да остане на поста до тогава, докато това е належащо.

" Струва ми се, че политическите сили се настаниха комфортно в тази позиция да трансферират отговорността на служебните държавни управления. Ние ще продължаваме да си вършим нашата работа. За мен в персонален проект няма значение дали ръководя с мандат за 4 години или ще ръководя още няколко седмици Министерството на младежта и спорта ", сподели още тя.
 Весела Лечева бе на чуване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание
Весела Лечева бе на чуване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание

" Има нула освободени за корупция от предходния министър "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР