Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде интервю за

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде интервю за
Коментари Харесай

Красен Кралев: Извоювахме 366 милиона евро за младите в Европа

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде изявление за вестник "24 часа ".

Ето какво показа той пред сътрудниците:

- Г-н Кралев, при започване на европредседателството България сложи като собствен приоритет младежите. Успяхте ли?

- Европейските ни сътрудници дадоха допустимо най-високата оценка за българското председателство в бранш “Младеж”. Беше рисковано да сме първата страна, която слага младите в Европа като приоритет на Съвета на Европейски Съюз. Но никой не се е надявал да бъде елементарно. Мнозина бяха скептични, когато министър председателят Борисов зададе като приоритет Западните Балкани. И в този момент всички приказват за това. Австрия даже реши да го остави за приоритет на своето председателство. Така се получи и със бранш “Младеж”. В последна сметка тъкмо по време на българското европредседателство за първи път бе затворено законодателно досие в младежкия бранш - а точно “Европейски корпус за солидарност” с бюджет от 366 милиона евро до 2020 година. Гордея се, че точно заради дейната роля на българското председателство 100 000 млади европейски жители ще вземат участие в дейностите на корпуса и ще развиват своя цивилен и професионален капацитет. Благодарение на този триумф всяка последваща самодейност в бранша ще се дефинира от експертното мнение точно на нашата страна.

- От Българска социалистическа партия обаче считат, че най-важната демонстрация - Европейската младежка конференция, е заличила постигнатото?

- Напротив - Европейската комисия и участниците в конференцията дадоха извънредно висока оценка за организацията и резултатите от форума. В Европа не е коментирано даже с нотка на негативизъм Европейската младежка конференция. Такава тематика в Европа не съществува. Единственият проблем е, че всички от Европейската комисия схванаха за опита за операция, осъществен от страна на Българска социалистическа партия. За страдание, политическите ни съперници в никакъв случай няма да ни простят големия триумф в бранш “Младеж” по време на европредседателството.

Огромна част от българските медии също се убедиха, че скалъпеният псевдоскандал към неофициалната част от конференцията е едно обикновено извършено интензивно мероприятие от страна на социалистите. Но въпреки всичко се откриха броени медии и публицисти под контрола на един разследван олигарх, които се включиха в сюжета на Българска социалистическа партия. Искрено съжалих също този младеж, началник на европейска младежка организация, който бе измамен от донос, писан под диктовката на хора, свързани с младежкото крило на Българска социалистическа партия.

- Казвате, че в Европа оценката за активността на българското председателство в младежкия бранш е била позитивна. А какво мислят българските жители?

- Категоричен отговор на този въпрос дава проучването на “Алфа рисърч”. В отговор на въпрос за един главен приоритет, който да бъде удължен по време на австрийското председателство, първите три тематики са: Западни Балкани - 34%, бъдеще на Европа и младежите - 29%, и сигурност и непоклатимост на единна Европа - 27%. Хората у нас са разбрали, че е приключен голям размер от работа в бранш “Младеж”, и това откровено ме радва.

В София имаше 250 младежи от 40 страни Заедно с еврокомисар Тибор Наврачич и специфичния делегат на Организация на обединените нации за младежта Джаятма Уикнамаряняке имахме няколкочасова полемика с тях, на която бяха заложени стотици въпроси. И бяха одобрени задачите на общата европейска политика при младите, което даде начало на новата Европейска младежка тактика. Благодарение на Европейската младежка конференция в София младежи от цяла Европа свършиха голям размер работа и реализираха извънреден триумф, който се оцени високо от европейските институции.

- Като че ли този път спортът бе на малко по-заден проект по време на председателството.

- За Европа бранш “Младеж” е по-приоритетен от бранш “Спорт”, само че по-време на българското председателство направихме по този начин, че спортът да бъде изваден също на предна позиция. За предпочитани тематики избрахме тези, които са най-проблемни и мъчителни за спорта в интернационален мащаб - битката с допинга, уредените мачове и въвеждането на новите технологии в спорта. Доволен съм, че през тези 6 месеца успяхме да върнем в дневния ред на Европейски Съюз казуса с уредените мачове. За мен тази тематика е и персонална идея. Като някогашен състезател, притежател и президент на футболен клуб считам, че уреждането на мачове и допингът са най-големите язви в спорта Уреждането на мачове е тематика, която бе изоставена през последните години поради блокирането от страна на Малта. Много сътрудници от Брюксел ме поучаваха да изоставя тази тематика, тъй като смятаха, че прогрес по нея не е вероятен. Изключително удовлетворен съм, че с моя екип не се отказахме, а в противен случай - хвърлихме цялата си сила да предизвикваме дебата по тематиката с уредените мачове измежду целите на Европейски Съюз. В последна сметка в границите на българското председателство организирахме редица полемики на високо равнище. В резултат всички страни успяхме да се обединим, че конвенцията от Маколин за манипулирането на спортни надпревари би трябвало да влезе в действие в най-скоро време. Защото уреждането на мачове е настоящ проблем освен за футбола, само че и за тениса и за редица други спортове.Този проблем мигрира тъкмо като спортното безчинство. И би трябвало да бъде спрян.

Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова организация (WADA) мой приоритет е и битката с допинга. Като представляващ Европейски Съюз в борда на WADA по време на председателството показах пред Световната антидопингова организация позицията на Европейския съюз по отношение на първата фаза на измененията в Световния антидопингов кодекс. Организирахме и огромна конференция за битката със неразрешените субстанции в моя роден град Варна. Участваха хора от WADA, Интерпол, Съвета на Европа, Европейската комисия. В последна сметка успяхме да реализираме прогрес във всички цели, които си бяхме сложили. Които обединихме в спортния конгрес, който се организира в София под мотото “Спортът в Европа, инвестиция за бъдещите поколения”.

- Това не е ли факсимиле? Разбират ли го хората?

- Няма да спра да дублирам, че спортът може да реши доста проблеми в България. И вложенията в него ще се върнат неведнъж. Чрез постигането на по-здрава нация и понижаване на експанзията измежду подрастващите. През последните години поставяме големи старания за създаване и възстановяване на спортната инфраструктура в страната - нещо, което се случва едвам откогато министър председател е Бойко Борисов.

- У нас обаче сякаш се забавя много приемането на новия закон за спорта. Със сигурност няма да бъде признат до края на юли.

- Законопроектът е подготвен. Процедурата е излязла от моите пълномощия и надзор. Наистина има известно закъснение в комисиите в Народното събрание, само че това се дължи на обстоятелството, че депутатите от всички парламентарни групи се сплотиха към концепцията да се създаде един фактически работещ и обективен закон. Удовлетворен съм, че всички партии и институции взеха отношение. От Народното събрание ме уведомиха, че се чака при започване на септември законът да бъде гледан на второ четене.

- Завърши международното състезание по футбол в Русия. Заслужен първенец ли е Франция?

- Още преди шампионата споделих, че Франция и Бразилия са най-подготвените тимове и първенецът ще пристигна от техния поток. Франция бе по-мотивирана и разумно завоюва международната купа, нямаше изненади. От другия поток Хърватия сподели, че е най-стойностният тим, и също разумно стигна до край. Иначе международното ще се запомни с невероятната организация на домакините и превъзходния дебют на системата за видеоповторения. Видя се, че това е бъдещето на футбола. И бе регистрирано в анализите и на президента на ФИФА Джани Инфантино, и на шефа на съдиите Пиерлуиджи Колина.

"Информационната акция се реализира с финансиране от Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта за 2018 година, Направление 1 на Министерството на младежта и спорта. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР