Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Френската

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Френската
Коментари Харесай

Създават център на изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита“

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Френската република у нас Н. Пр. Жоел Мейер подписаха Декларация за желание сред държавното управление на Република България и държавното управление на Френската република по отношение на плана за основаване на център на изкуствата на остров „ Св. св. Кирик и Юлита “ край гр. Созопол.

На формалната гала, която се организира през днешния ден, 14 декември, в Министерството на културата, участваха госпожа Ирина Петреску, аташе по културното съдействие на посолството на Френската република в България и господин Пиер Колио, консултант по съдействието и културната активност, шеф на Френския институт в България.

     По време на диалога преди самото сключване министър Минеков показа, че с нужните промени в Закона за културното завещание страната ни би желала да се приближи до френския закон, защото нашият е рестриктивен и не подава ръка на притежателите на здания – недвижими културни полезности. По думите на министър Минеков това може би ще стане действителност в идващото Народно заседание. Министърът добави, че френският закон е донесъл на Франция същински Ренесанс, а България е изследвала и различен международен опит, само че желае и при нас да се случи същият този Ренесанс.

    По отношение на остров „ Св. св. Кирик и Юлита ” министър Минеков показа, че цялостната реализация на плана е непостижима за бюджета на Министерството на културата, по тази причина и българската страна ще разчита на помощ от Европейски Съюз.

     Н. Пр. Жоел Мейер сподели, че министър Минеков е отличен дипломат на плана за острова край Созопол, откакто това е една от първите огромни тематики, с които се среща при започване на мандата си. Сподели, че и френската страна желае планът да се реализира оптимално бързо, като го преглеждат освен като културен, а и като политически план, с помощта на който светът да огледа по различен метод на България. По думите на Н. Пр. Мейер с помощта на плана може да се сътвори модел на партньорство в Черно море и този образец да бъде проучен.

    Министър Минеков добави, че след реализирането на плана Созопол ще заживее по различен метод през зимата, тъй като в случай че стане действителност, градът и районът няма да разчитат единствено на летните туристи. На острова се планува построяването на открита музикална сцена, също и галерии. Има концепция щабът на армията да се трансформира в резиденция на актьори, каквито работят на всички места по света, показа министър Минеков. „ Ще се надяваме и на културни събития, които да притеглят хора от целия свят. Смятам тази фантазия за нещо действително ”, показа министърът на културата.

    Жоел Мейер акцентира, че планът за Център на изкуствата на остров „ Св. св. Кирик и Юлита “ е значим културен план с интернационално значение, който ще способства за икономическото развиване на страната и на района.

    С подписаната през днешния ден декларацията подписващите страни се съгласиха, че желаят да развият съдействието си в региона на опазването и представянето на културното завещание, а държавното управление на Френската република декларира интереса си да окаже поддръжка на държавното управление на Република България по този основен за страната ни Проект. Проектът си слага за цел да спомогне за развиване на културния и креативен продан сред подписващите страни и откриване престижа на българското културно завещание и на актуалното творчество в многочислените му аспекти.

     Центърът на изкуствата, на интернационално равнище, ще: насърчи културния и креативен продан, ще сътвори условия за достъп на всички до културното завещание и за основаване на артистични произведения с истински и реформаторски способи, в изискванията на глобализация и цифровизация, ще утвърди полезностите на едни по-хуманни общества, основани на културата; ще предложи актуален взор към наследството и бъдещето на изкуствата, като сътвори условия за резонанс сред изкуството и обществото, сред изкуството и света, както и сред културното завещание и развиването на цифровизацията; ще предложи място за срещи и лаборатория за развиване, творчество, презентации, за присъединяване в открити дебати; ще сътвори благоприятни условия за съхранението, опазването и проучването на културното наследство; ще се трансформира във значим полюс за развиване на националния и на интернационалния туризъм.

      Предпроектното изследване ще включва аудиенция на място, създаване, обмисляне и осъществяване на Проекта. То ще бъде осъществено от организация Франс Музеум, френски съветник в региона на инженеринговите културни планове, който оказва помощ в основаването и трансформацията на музеите и културно-историческите обекти, като употребява във Франция и в интернационален проект истинския си опит и единствената си по рода мрежа. Агенцията може да употребява и експертизата на Музея Лувър по въпроси от неговата подготвеност.

      Правителството на Република България ще взе участие в изследването чрез съответните поделения на българското Министерство на културата и локалните управляващи в община Созопол и област Бургас.

    Подробно написаните условия за осъществяване, цели, действия и предстоящи резултати от предпроектното изследване ще бъдат предмет нa съглашение сред Министерството на културата на Република България и организация Франс Музеум.

Минути след подписването министър Минеков получи удостоверение, че помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО по въпросите на културата – Ернесто Отоне Рамирес е приел поканата да посети в скоро време остров „ Св. св. Кирик и Юлита “ край гр. Созопол.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР