Министърът на културата Кръстю Кръстев проведе днес работна среща и

...
Министърът на културата Кръстю Кръстев проведе днес работна среща и
Коментари Харесай

Министърът на културата обсъди увеличение на средствата в сектора с директори на директорите на държавните институти в областта на музикално-сценичните изкуства

Министърът на културата Кръстю Кръстев организира през днешния ден работна среща и с шефовете на държавните институти в региона на музикално-сценичните изкуства. В срещата в Министерството на културата участваха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, началникът на кабинета на министъра Весела Щерева, шефът на дирекция " Сценични изкуства и художествено обучение “ Елиянка Михайлова и специалисти от профилирани дирекции в културното ведомство.

Министър Кръстев очерта следните основни тематики за полемика: нарастването за бюджета за просвета през актуалната година; нарастването на заплатите в държавните театрални институти в региона на музикално-сценичните изкуства; оптималното обмисляне на разноски, както и дълготрайното обмисляне на бюджетите за идната година; слагане на акцент върху районите, в които работят музикално-сценичните ни институти и усилване на партньорството с локалната власт – регионални администрации и общини, по отношение на обезпечаване на подпомагане по места за осъществяване на дилемите, които са си сложили шефовете на всеки съответен институт; работата по нова Методика за финансиране на държавните музикално-сценични институти, както и повишението на стандартите; отчитане на спецификата на всеки един музикално-сценичен институт по отношение на неговото местонахождение, по отношение на демографията в региона, както и дилемите, които си е сложил.

Министърът на културата Кръстю Кръстев благодари на шефовете за поддръжката, която той и екипът му получиха и от тях, с цел да бъде повишен бюджетът за просвета през 2024 година Министърът акцентира, че по отношение на нарастването на средствата в бранша на театралните изкуства всеки шеф би трябвало да реши с какъв брой тъкмо ще се усилят възнагражденията на хората, които работят в музикално-сценичните институти. " Издействаният по-висок бюджет бе за спомагателните средства да доближат до хората на изкуството, до дейците на културата. Би ми се желало, въпреки да нямам

право да се намеся в бюджетите Ви, рационална част от тези спомагателни средства да доближат до артистите ни и до културните ни дейци в музикално-сценичните изкуства “, се обърна министър Кръстев към шефовете. Допълни, че в техните пълномощия е да преценяват с какъв % и по какъв метод ще се случи това.

Като извънредно значим акцент от активността на музикално-сценичните ни институти министър Кръстев дефинира достигането на качествената им продукция до по-широк кръг от публиката и работата им със феновете по райони. Прогнозните бюджети като основа за планирането на активността бяха също значима тематика измежду разискваните.

Министър Кръстев показа и с шефовете в региона на музикално-сценичните изкуства, че разчита на съответни проблеми, подадени от тях, които да разиска в диалозите си в общините и регионалните управи, с цел да може поддръжката от страна и локални управляващи да се синхронизира. Срещите, които министър Кръстев и екипът му към този момент започнаха с кметовете и регионалните шефове в Шумен, Разград и Търговище, са точно с тази цел – локална и държавна власт взаимно да си оказват помощ за развиването на културните институти в районите, като по този начин покачат достъпността до качествените културни артикули и виталния стандарт на хората.

По време на работната среща през днешния ден, която се организира след срещата с театралните шефове, министър Кръстев беседва и с шефовете на музикално-сценичните институти за стандартите и тяхната специфичност, която се въздейства от спецификата в тази сфера. " Иска ми се да разгледаме и опциите за по-тясно съдействие сред другите институти, което би спомогнало за обезпечаване на по-високо качество и разпространяване “, уточни министър Кръстев.

" Трябва да знаем какво тъкмо желаеме да реализираме. Затова е и тази среща – въз основата на подробните доклади, които получаваме от вас, да създадем разбор и да имаме ясна картина по какъв начин се образуват прогнозните бюджети, с цел да можем да планираме още по-точно бюджет 2025, тъй че да можете да работите умерено “, уточни министърът на културата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР