Министърът на културата Боил Банов посети днес напълно разкрития „Град

...
Министърът на културата Боил Банов посети днес напълно разкрития „Град
Коментари Харесай

Държавата е отпуснала с 1 милион лева повече за археологически проучвания

Министърът на културата Боил Банов посети през днешния ден изцяло разкрития „ Град на мъртвите” на Перперикон, където бе разгласен за закрит сполучливия летен археологически сезон на обекта за 2017 година
Министър Банов се качва за първи път на историческия връх и показа възхищението си от мястото, което е неповторимо и доста добре социализирано. Във връзка с това министърът на културата съобщи, че тази година страната е отпуснала с 1 милион лв. повече за археологически изследвания, оповестиха от МК. По думите на министър Банов с изключение на на Перперикон се регистрира сполучлива година на още доста места, парите за изследвания тази година са двойно повече и това се усеща в позитивен смисъл.
Министърът на културата акцентира, че тези средства освен ще бъдат непокътнати, само че и ведомството ще продължи да работи за повече. „ Важното е нещата да не са самоцелни, богати сме на история, би трябвало да се влага доста, само че с логичност. Трябва да се влага в обекти, които могат да се социализират”, акцентира министър Банов. Заедно с него през днешния ден на закриването на археологическия сезон бяха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, началникът на кабинета на ведомството Мирела Тотева и шефът на Дирекция „ Връзки с обществеността и протокол” в Министерството Ваня Бедрова.

Ръководителят на разкопките археологът проф. Николай Овчаров сподели пред медии находките през този сезон, измежду които има неповторими предмети. „ Това е 18-та поредна акция и да се надяваме, че ще сме живи и здрави да продължим и догодина”, разяснява проф. Овчаров. Той описа детайлности от забавната си работа в последните три месеца.

„ Некрополът е доста забавен, тъй като е извънредно натоварен и продължава изследването му (там са открити украшения, обеци, пръстени, наушници, които запълват цяла витрина), площадът към Базиликата, който е доста огромен и е изпълнявал ролята на римските конгреси, открихме огромни кръгове, които са може би от къснобронзовата ера – светилища от предхристиянски интервал, т.е. - структурата на Южния портал се обяснява, само че са нужни най-малко две години интензивни разкопки”, акцентира проф. Овчаров.

Въпреки, че публично археологическият сезон е разгласен завършил, Перперикон е отворен за визити.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР