Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на
Коментари Харесай

Министър Стойчева към финландския й колега: Целим да развием иновациите в България

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева и министърът на стопанската система и заетостта на Финландия Виле Ридман разискаха благоприятни условия за двустранно съдействие в региона на нововъведенията. Двамата организираха работна среща през днешния ден в Хелзинки в границите на присъединяване на българската делегация на SLUSH 2023. В срещата участваха още заместник-министърът на нововъведенията и растежа Мартин Гиков, посланикът на България в Хелзинки Нина Симова, посланикът на Финландия в София Кристина Кувая.

" В Министерството на нововъведенията и растежа сме си сложили за цел да развием нововъведенията в страната посредством основаване на удобна среда за вложения, поощряване на научната и развойна активност, поддръжка за предприемаческата и стартъп екосистема и дейно ориентиране на финансовия инструментариум, с който разполагаме, към българския бизнес “, съобщи министър Стойчева.

Министър Стойчева показа задачата на МИР да построи мрежа от иновационни долини в района, които да бъдат свързани в хъб. Идеята е да се ускори съдействието сред страните от Югоизточна Еврова в региона на новите технологии, дигитализацията, научните достижения и развиването на предприемаческата и стартъп екосистема.

Министърът на стопанската система Ридман изясни, че геополитическата обстановка сега изправя Финландия пред разнообразни провокации във връзка с стопанската система и развиването на нововъведенията. Той уточни демографската рецесия като друга компликация пред държавното управление на Финландия.

Двамата разискаха още изкуствения разсъдък, роботиката, микроелектрониката, опазването на здравето, културата и изобретателните промишлености като области, в които България и Финландия могат да задълбочават икономическите си връзки. Стойчева и Ридман се договориха да стартират работа по меморандум за съдействие в региона на нововъведенията сред двете министерства.

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева се срещна и с изпълнителния шеф на финландската организация за търговия, вложения и нововъведения Business Finland Кемпаинен Нану.

" Привличането на високотехнологични вложения за услуги и артикули с висока добавена стойност за стопанската система ни е водещ приоритет за Министерството на нововъведенията и растежа “, съобщи министър Стойчева. По думите й, България има потенциал да бъде водеща страна в развиването на новите технологии и е привлекателно място за евентуални вложители, с помощта на макроикономическата и финансовата й непоклатимост.

Министърът на нововъведенията акцентира, че от началото на годината до момента е регистриран рекорден брой за последните 10 години на привлечени директни задгранични вложения, които са в размер на 3,2 милиарда лева Стойчева съобщи, че следва да бъде гласуван и новият Закон за поощряване на вложенията. В него

се плануват най-съвременни ограничения, бистрота, форма на увеличение на държавната помощ и разнообразни финансови и нефинансови механизми за поощряване на вложителите.

" Финландия е водач в региона на нововъведенията в Европа. Бюджетните разноски за вложения в научно-развойна активност като % от Брутният вътрешен продукт е над междинния в Европа. За 2021 година процентът на разноските е 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт или 7,5 милиарда евро. Целта е да стигнем 4% от Брутният вътрешен продукт през 2030 година “, съобщи изпълнителният шеф на Business Finland. Целта е 1/3 от тези разноски да са от държавното управление, а 2/3 от частния бранш. Изпълнителният шеф на финландската организация Business Finland акцентира, че тази амбициозна цел е обезпечена във финландското законодателството с нов закон за вложения в научно-развойната активност, който е в действие от тази година.

Двете страни се договориха да продължат диалозите за опциите за използване на положителните практики от Финландия в България и да работят за реализирането на съглашението за двустранно съдействие за повишение на научно-развойния капацитет и капиталов потенциал на двете страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР