Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек от Зелените“ се

...
Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек от Зелените“ се
Коментари Харесай

Германия иска санкции за България и други страни заради ядреното гориво

Министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек от „ Зелените “ се разгласи за наказателни ограничения при импорт на съветско нуклеарно гориво в страните от Европейския съюз. Към момента най-зависими от него са България, Словакия, Унгария и Чехия. Законово за момента няма причина на тези страни да се наложат наказания, защото вносът на съветско нуклеарно гориво към момента не е глобен. Разговори за това имаше при започване на годината, само че шепата страни, които към момента са подвластни от него, като България, се заканиха да наложат несъгласие.

Изказването на Хабек пристигна по време на визитата му в Украйна. Попитан от своите украински събеседници за какво покупката на съветски уран към момента не е глобена, той отвърна:

Не мисля, че има добър отговор на това “, представен от немското издание Spiegel.

Следователно Хабек се застъпва за наказания против страни, които към момента получават нуклеарно гориво от Русия макар войната в Украйна.

Трябва да има наказания, даже това да значи смяна за страните, които към момента оборудват атомните електроцентрали с съветски уран. Но това ми се коства рационално, тъй че ще работя за това “.

Германия е малко евентуално да бъде наранена от сходно контролиране вследствие на плануваното последователно прекъсване на нуклеарната енергетика.

България от своя страна разчита на съветското нуклеарно гориво до 2024 година за своя Блок V и до 2026 година за Блок VI на АЕЦ „ Козлодуй “. След това ще се разчита на американската Westinghouse и френската Framatome за доставки.

Хабек също прикани за по-последователно използване на съществуващите наказания против Русия.

Имаме ясни данни, че съществуващите наказания се заобикалят през трети страни “, сподели министърът.

Той акцентира, че глобите целят бързото преустановяване на войната, а заобикалянето им подкопава тези старания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР