Министърът на икономиката на Аржентина направи голяма изненада, като завърши

...
Министърът на икономиката на Аржентина направи голяма изненада, като завърши
Коментари Харесай

Министърът на икономиката на Аржентина спечели изненадваща победа над популистите и те се насочват към балотаж

Министърът на стопанската система на Аржентина направи огромна изненада, като приключи първи в първия тур на президентските избори над водещ десен популист, който желае фрапантно да понижи държавното управление

От ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Асошиейтед прес и ДЕЙВИД БИЛЪР Асошиейтед прес 23 октомври 2023 година, 12:49 ч. Избори, отразяващи предпазливостта на гласоподавателите по отношение на предаването на президентския пост на основния му противник, десен популист, който прекатурна националната политика и даде обещание да понижи фрапантно страната.

Победата на Маса над Хавиер Милей, икономист с моторна резачка и новокурсник законодател, пристигна макар обстоятелството, че по негово време инфлацията скочи до трицифрени цифри, изяждайки покупателната дарба на заплатите и увеличавайки бедността. Все отново той не беше осъден на гласуването в неделя.

С съвсем всички бюлетини, преброени рано в понеделник, Маса имаше 36,7% от гласовете, а Милей имаше 30%, което значи, че двамата ще отидат на балотаж на 19 ноември. Повечето предизборни социологически изследвания, които бяха известни като ненадеждни, даваха лека преднина на Милей пред Маса. Бившият министър на сигурността Патриша Булрих от главната дясноцентристка опозиционна коалиция получи 23,8%, с цел да приключи на трето място измежду осем претенденти.

Маса е водеща фигура в лявоцентристката администрация на власт от 2019 година Той сполучливо концентрира известията върху метода, по който предложенията на Милей за понижаване на размера на страната - от понижаване на половина на броя на държавните министерства до дълбоки съкращения на разноските - ще се отрази на всекидневието на аржентинците, сподели Мариел Форнони от политическата консултантска компания Management & Fit.

Това „ имаше доста влияние и явно всяваше повече боязън от всичко друго “, сподели Форнони.

Андрей Роман, основен изпълнителен шеф на основаната в Бразилия социологическа компания Atlas Intel, чието последно изследване беше един от дребното, които слагат Маса напред, сподели, че един от ключовете за резултата е по-ниският въздържал се спрямо първичните избори, извършени през август. Около 78% от електората гласоподаваха в неделя, с към осем пункта повече от първичните избори, които Милей завоюва.

Майлей, самоопределящ се анархо-капиталист, който се възхищава на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, построи вълна от поддръжка, до момента в който призоваваше за елиминиране на Централната банка, подмяна на локалната валута с щатския $ и пречистване на корумпираната върхушка, която той назова „ политическа прослойка “.

Неговите радикални оферти и пламенна, натоварена с хули изразителност накараха някои аржентинци да гласоподават за Маса, въпреки и не толкоз въодушевено. Кристиан Ариел Якобсен, 38-годишен фотограф, сподели, че е дал своя вот за Massa, с цел да предотврати „ плана на Milei, който излага на риск демокрацията “. беше явен по улиците на Аржентина в дните преди изборите. Хората с какъвто и да е наличен приход сграбчиха артикули в очакване на допустима обезценка на валутата, припомняйки, че държавното управление девалвира песото с близо 20% в деня след първичните избори през август. Аржентинците също купиха долари и отстраниха депозити в твърда валута от банките, защото песото форсира така и така постоянното си обезценяване.

Тазигодишната акция на Маса следва друга преди осем години, когато той приключи разочароващо трето място и беше изхвърлен от конкуренцията. Този път той ще има своя късмет на балотаж. Това съревнование ще дефинира дали Аржентина ще продължи с лявоцентристко ръководство или ще се отклони внезапно надясно.

51-годишният Маса приключи преди всичко в гласуването в неделя, макар че инфлацията скочи до 140% по негово време и спада на валутата. Той сподели на гласоподавателите, че е наследил към този момент неприятна обстановка, влошена от опустошителна суша, която унищожи износа на страната, и ги увери, че най-лошото е минало.

Той концентрира огромна част от огневата си мощност в последните дни на акцията, с цел да предизвести гласоподавателите да не поддържат Милей, описвайки го като рисков новостарт. Той твърди, че проектите на Milei могат да имат опустошителни резултати върху обществените стратегии, образованието и опазването на здравето. Министерствата на опазването на здравето, образованието и общественото развиване са измежду тези, които Милей желае да закрие.

Подкрепата на десните беше разграничена сред Милей и двама други претенденти, до момента в който Маса към този момент беше консолидира съвсем цялата поддръжка отляво, сподели Роман от Atlas Intel.

Маса изпрати сигнал в неделя вечерта, че ще изиска да се обърне към членове на други партии за балотажа.

„ Ще прикани за държавно управление на националното единение – държавно управление на националното единение, построено върху основата на призоваването на най-хубавите персони, без значение от тяхната политическа принадлежност “, сподели той.

Той също може да откри общ интерес с други дългогодишни държавни чиновници, доста от които са настръхнали от кандидатурата на Милей и заканите, които тя съставлява.

Milei, който навърши 53 години в деня на изборите, характеризира Маса и други като част от вкоренената и корумпирана върхушка, която сложи втората по величина стопанска система в Южна Америка на колене.

„ Днешният ден е исторически, тъй като две трети от аржентинците гласоподаваха за смяна “, сподели Милей в тирада в неделя вечер в предизборния си щаб. „ Те гласоподаваха за опция на това държавно управление на нарушители, които желаят да ипотекират нашето бъдеще, с цел да останат на власт. “

Той също по този начин се е показал като кръстоносец против това, което той назовава злокобните сили на социализма вкъщи и в чужбина. Той се опълчва на половото обучение, феминистките политики и абортите, които са законни в Аржентина. Той отхвърля концепцията, че хората са имали роля в причиняването на изменението на климата.

Това може да е отблъснало някои гласоподаватели, сподели Бенджамин Гедан, шеф на програмата за Латинска Америка в основания във Вашингтон Wilson Center.

Състезавайки се като претендент против властта, Милей беше безспорната звезда на акцията. Толкова доста хора заобиколиха автомобила му, когато се приближи до изборната секция, че му трябваше фаланга телохранители. Групи последователи хвърлиха цветни листенца по колата му.

„ Имаше това чувство за наложителност към Хавиер Милей в медиите, само че той изплаши прекалено много гласоподаватели и в последна сметка получи тъкмо същото равнище на поддръжка, което имаше двама преди месеци “, сподели Браян Уинтър, дълготраен специалист по Аржентина и вицепрезидент на основания в Ню Йорк Съвет на Америките. „ И в този момент мисля, че имаме в действителност несигурна конкуренция. Ще бъде в действителност с напрежение. ”

В речта си в неделя вечерта Майлей наподобява се опита да се хареса на тези, които може би са треперели от бомбастични изявления му, и да си върне неговото преимущество.

„ Ние не дойдохме тук, с цел да лишаваме права; дойдохме да отнемем привилегии “, сподели той.

Каквито и да са резултатите, Милей към този момент е вкарал себе си и своята либертарианска партия в политическа конструкция, доминирана от лявоцентристка и дясноцентристка коалиция в продължение на съвсем две десетилетия. Той празнуваше в предизборния си щаб, като сподели, че предварителните резултати демонстрират, че неговата партия е спечелила 40 места в долната камара на Конгреса и осем в Сената.

Все отново последователите извън показаха отчаяние.

„ Няма да лъжа; Усещам известна мъка “, сподели Гастон Япур, 35-годишен вносител на кафе. „ Но, добре, това е балотаж; не би трябвало да се отхвърляме. Този, който се бие, не е надвит и ние би трябвало да продължим да водим борбата. “

___

Авторите на Associated Press Патриша Луна и Алмудена Калатрава способстваха за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР