Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че все още са

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че все още са
Коментари Харесай

Допълнителни 20 млн. лв. ще се осигурят за грантовете към малките фирми

Министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че към момента са налични 600 млн. лева по еврофондовете, които скоро ще бъдат препоръчани

© Юлия Лазарова Още в понеделник евентуално ще бъде обезпечено нарастване с 20 млн. лева на бюджета на схемата за даване на безплатна помощ на микро и дребните компании. Това разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов на ексклузивен брифинг в Министерския съвет.

Възможността за кандидатстването по мярката бе отворена през вчерашния ден и за малко повече от 24 часа към този момент са подадени над 16 хиляди заявки за общо 136 млн. лева, а целият разполагаем запас е 173 милиона и се чака да бъде привършен до края на деня или през уикенда. " Точно по тази причина към този момент е квалифицирано незабавно нарастване на бюджета, тъй че да бъдат подкрепени повече компании ", съобщи Караниколов. За съпоставяне до момента по всички оси на оперативната стратегия " Конкурентоспособност " са кандидатствали общо към 9500 компании или два пъти по-малко от кандидатствалите в този момент за безвъзмездната помощ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Системата работи събота и неделя, тъй че компаниите могат да аплайват непрекъснато през уеб страницата на ИСУН. Ще си позволим 10% наддоговаряне, с цел да сме сигурни, че в случай че има някои неприемливи претенции, всички средства ще бъдат разплатени ", съобщи и вицепремиерът Томислав Дончев.

Първите заплащания през юни

Първите преводи на пари ще са през юни, като договорът с утвърдените компании ще се подписва напълно по електронен път. Грантовете за всяко настрана сдружение или едноличен търговец са в размер от 3 до 10 хиляди лв., само че не повече от 10% от годишния оборот за 2019 година Към момента междинният размер на декларираната помощ е 8500 лв..

Важният миг е, че класирането не е по критерии, а ще се прави по реда на постъпването на документите до привършване на финансовия запас по процедурата.

Условието за кандидатстване пред компаниите е да имат спад от най-малко 20% в оборота за месеца, предшестващ този, в който е подадено заявката за подкрепяне, по отношение на приблизително аритметичния оборот през 2019 година Допустимите разноски, за които ще може да се употребяват грантовете, са за: първични материали, материали и консумативи; за външни услуги (вкл. режийни разходи); за личния състав (вкл. разноски за хонорари и разноски за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя, само че като се изключи чиновници, за които се употребява мярката 60/40).

Ще има пари и за по-големите компании

По думите на Караниколов наличният запас в оперативната стратегия е над 600 млн. лева и с изключение на за най-малките компании, които се подкрепят в този момент, в средата на юни ще бъде отворена и процедура за по-големи предприятия. " Нужно е обаче дружно с всичко това да се влага в действия с висока добавена стойност и част този бюджет ще бъде непокътнат за компании, които работят и се развиват ", сподели още той.

Всички компании, които получат безплатно финансиране ще бъдат включени в обществен лист, в това число с изплатената сума.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР