Министърът на икономиката Богдан Богданов ще проведе среща с ръководството

...
Министърът на икономиката Богдан Богданов ще проведе среща с ръководството
Коментари Харесай

Ще има ли ниски цени в хипермаркета? Държавата не се отказва, напук на КЗК

Министърът на стопанската система Богдан Богданов ще организира среща с управлението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), на която да се реализира консенсус по отношение на самодейността на икономическото министерство хипермаркетите настрана едни от други и на непринуден принцип да фиксират налични цени всяка седмица на десетки артикули от първа нужда.



Министърът на стопанската система Богдан Богданов не се отхвърля от самодейността " Достъпно за вас ", която цели да понижи трайно цените в хипермаркетите

Кампанията бе стартирана още преди 10 дни под мотото - " Достъпно за вас ". Оказа се, че от ведомството твърдо считат да започват самодейността от 1 ноември, както към този момент бе оповестено, без значение че срещаха изцяло непредвиден отпор от страна на Комисия за защита на конкуренцията, която се ръководи от човек, определен от ГЕРБ - неин ръководител е Юлия Ненкова, майка на депутата от партията на Бойко Борисов Александър Ненков.

Писмото до Комисията е изпратено още в границите на вчерашния ден и се чака отговор, оповестиха от ведомството.

" Искаме да разберем какви са правните причини на Комисия за защита на конкуренцията срещу самодейността, чиято единствена цел е да бъдат реализирани по-добри цени за българските консуматори, образувани на пазарен принцип ", показва министър Богданов. Той е оптимист, че потребителите действително ще получат по-ниски цени за главните артикули, най-малкото тъй като и самите хипермаркети с подготвеност посрещнали концепцията му.

" Очакваме акцията да започва по проект на 1 ноември. Имаме увещание, че в нея ще се включат огромна част от веригите, с които организирахме първични срещи. Беше деклариран интерес и от нехранителните вериги ", сподели още той. Така да вземем за пример една от веригите аптеки също поискала да се включи - тя била подготвена да предлага лекарства от първа нужда с минимална надценка и на закрепена ниска цена.

Целта на идващ стадий е в акцията да се включат и районни, както и по-малки вериги. Инициативата на министър Богданов за разговор с Комисия за защита на конкуренцията цели членовете ѝ да бъдат осведомени с акцията " Достъпно за вас " и с причините на икономическото министерство в интерес на потребителите в страната.

Министерството на стопанската система и промишлеността счита, че самодейността е пазарно насочена, което способства за възстановяване на производството или разпределението на артикули, показват от министерството. Оттам прибавят, че предмет на самодейността са най-ниските, а не занижените цени, в този смисъл не се чака вероятен дъмпинг, акцентират от ведомството.

Министерството на стопанската система и промишлеността не приема и разсъжденията, че " Достъпно за вас " може да докара до намаление на цените на участващите артикули в самодейността за сметка на други, отвън нея. Според Министерството такава заплаха има при всички промоции и отстъпки от цени, които се ползват и в този момент, и установяването на такива възможни нарушавания е предмет на инспекции във всеки съответен случай.

Не би следвало да има и опасения за нарушение на правилото на свободна стопанска самодейност, доколкото присъединяване в самодейността е непринудено и не е скрепено с никакви наказания или привилегии за участниците, считат от министерството.

Кампанията би трябвало да обезпечи осведоменост на потребителите и досегаемост до главните хранителни артикули от дребната потребителска кошница, посредством предлагането им на допустимо най-ниски цени, базирайки се на правилата на конкурентност, без да оказва отрицателно въздействие върху останалите участници в икономическите връзки. Инициативата е в партньорство с бизнеса и обгръща обезпечаване на 7продуктови групи от дребната потребителска кошница, отговарящи на условията за качество и съдържащи всички нужен съставки за здравословен метод на живот.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР