Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отказа да отговори

...
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отказа да отговори
Коментари Харесай

Финансовият министър на САЩ отказва да говори с Кристалина Георгиева

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън отхвърли да отговори на позвъняванията от ръководещата директорка на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева след абсурда със спряната от Световната банка класация Doing Business и обвиняванията към Георгиева, че е оказвала напън за възстановяване на рейтинга на Китай, до момента в който през 2018 година е била шеф в СБ

Източници на Bloomberg настояват, че преди абсурда Кристалина Георгиева е имала елементарен достъп до Йелън, защото Министерството на финансите на Съединени американски щати ръководи взаимотношенията на Вашингтон с МВФ. Двете са провеждали регулярни диалози по-рано тази година и са работили по разнообразни начинания. САЩ са най-големият акционер както в МВФ, по този начин и в Световната банка, а Министерството на финансите ръководи тези взаимоотношения.

Говорители на МВФ, на Джанет Йелън и на Кристалина Георгиева са отказали да разясняват тематиката.

Обвиненията към Георгиева сега се ревизират и от двете институции - Министерството на финансите на Съединени американски щати и от Етичния комитет на МВФ. 

При експлоадирането на абсурда представител на американското финансово министерство съобщи, че то е осведомено с изказванията против Георгиева и ги намира за тревожни и съществени. Комитетът по нравственос на МВФ сега преглежда констатациите от отчета, поръчан от Световната банка.

Липсата на връзка идва в навечерието на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които се организират от 11 до 17 октомври. Тогава двете основани във Вашингтон институции събират министри на финансите и ръководители на централни банки от цялостен ​​свят.

По-рано български източници оповестиха, че ръководителят на комисията по външните работи към Сената на Съединени американски щати, демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, са изпратили писмо до президента Джо Байдън. Те приканват той да подреди на американското Министерство на финансите " да обезпечи цялостна отчетност " с нужното старание и експедитивност.

Кристалина Георгиева, която оглавява МВФ от 2019 година, отхвърли заключенията на външно следствие, извършено от американската юридическа адвокатска фирма WilmerHale, че до момента в който е била на управителен пост в СБ през 2017 година, е оказала непозволен напън върху свои подчинени да фалшифицират данни в интерес на Китай, с цел да се класира страната на по-предно място в класацията " Doing Business " за 2018 година

Тя на собствен ред разгласи, че се е намесила, с цел да блокира предложение на човек от екипа на тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким данните за Хонконг да бъдат взети поради при изчисляването на рейтинга на Китай в показателя. Това би подобрило доста позициите на страната в годишната ранглиста на банката. 

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон. След това той постна туит в нейна поддръжка.

" Винаги е хубаво да видя Кристалина Георгиева от МВФ. МВФ сподели същинско водачество при раздаването на паричните запаси на страните членки ", писа Домбровскис.

Известни икономисти като Джефри Сакс и дами водачи също показаха поддръжка за Кристалина Георгиева, отбелязва Ройтерс,
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР