Министърът на финансите изпрати писмо до кметовете на общините, в

...
Министърът на финансите изпрати писмо до кметовете на общините, в
Коментари Харесай

МФ: Вече втори месец на общините се предоставят пари за увеличените учителски заплати

Министърът на финансите изпрати писмо до кметовете на общините, в което се припомня, че към този момент втори месец на общините се дават средства за делегираните от страната действия. Повод  за писмото са изказванията за дефицит на средства в общините за погашение на увеличените заплати на учителите. Допълнителни средства за нарастване на учителските заплати са отпуснати към 5-ти август 2023 година, както и към 5-ти септември 2023 година Министерството на финансите е предоставило повишените средства към общините посредством по-високи предели за делегираните от страната действия в частта заплати за педагогическия състав.

С приемането на държавния бюджет за 2023 година бяха обезпечени спомагателни средства за нарастване на заплатите на учителите, тъй че да доближат 125 % от междинната работна заплата. Средствата се дават от страната на общините ежемесечно, до 5-то число, при съблюдаване на член 54 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година

Кметовете би трябвало да подхващат дейности, с цел да стигнат спомагателните средства за по-високи заплати до шефовете и учителите. Това е допустимо още от 5-ти август насам, без значение дали общината е приела своя бюджет за 2023 година или не. Задължение на кметовете е да насочат средствата за делегираните от страната действия към съответните институции и неизпълнението на това обвързване е нарушаване на бюджетната дисциплинираност.

В 7-дневен период от приемане на средствата от централния бюджет, първостепенните разпоредители с бюджет, в това число общините, би трябвало да ги дават на учебните заведения, на детските градини и на центровете за поддръжка на личностното развиване. Общините дават средствата на съответните структури по функционалности. Например 392,4 млн. лева са отпуснати за нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав с 15 на 100 със задна дата, считано от 1 януари 2023 година Осигурени са и средствата за обществените услуги по стандарти, в това число месечна помощ за деца, която е увеличена на 90 лева

Всички стандарти за делегираните от страната действия са избрани и обновени с Решение № 337 на Министерския съвет от 2023 година Нарушение на бюджетната дисциплинираност е неизпълнението на §2 от спомагателните разпореждания към Закона за обществените финанси, на закона за държавния бюджет за съответната година, на законите за бюджетите на социалноосигурителните фондове, на Закона за държавния дълг и на Закона за общинския дълг, на нормативните и други актове, признати или издадени на съображение на тези закони, както и на напътствията на министъра на финансите по Закона за обществените финанси и по закона за държавния бюджет за съответната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР