Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушенко заяви, че страната

...
Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушенко заяви, че страната
Коментари Харесай

Украйна обяви планове. Ще измести Русия от световен пазар

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушенко съобщи, че страната си е сложила за цел да усили производството на уран и да измести Русия от този пазар, предаде ТАСС.

" Русия към момента управлява забележителна част от международния пазар на уран. Това забавя въпроса за налагане на наказания, тъй като доста компании имат контракти с руснаците за доставка на уран. Но ние работим интензивно, с цел да ги изместим от този пазар, както и за увеличение на производството на уран в Украйна ", цитира министерството на енергетиката изказването на Галушченко във Facebook. Според министъра " производството на уран е детайл от националната сигурност " на Украйна.
-->
Галушченко напомни, че Украйна към този момент е сключила редица съглашения с интернационалните компании, по-специално с канадската Cameco. В рамките на това съдействие наскоро първата партида украински уран, придобит в Източния минно-обогатителен комбинат (ВосходГОК), беше натоварена и изпратена в Канада, където украинският уран ще бъде употребен за произвеждане на нуклеарно гориво за потребностите на украинските атомни електроцентрали. Освен това, по думите на министъра, Украйна е получила кредитна гаранция от държавното управление на Обединеното кралство в размер на 192 млн. английски лири като част от съдействието с Urenco.

По-рано Галушченко заяви за съглашения с Cameco, съгласно които тази компания ще задоволява 100% от потребностите на " Енергоатом " от естествен уранов хексафлуорид (UF6) за интервала 2024-2035 година, като дава услуги по конвертиране на уран за реакторите в Ровненската, Хмелницката и Южноукраинската атомна електроцентрала. На собствен ред " Енергоатом " ще продава на Канада уран, придобит в Украйна, " в цялостния размер на производството на детайла ".

Две трети от международното произвеждане на уран, който е суровина за нуклеарната промишленост, се добива от Казахстан (45% през 2021 г.), Намибия (12%) и Канада (10%). Делът на Руската федерация в международното произвеждане на уран през 2020 година е 5,5%, а този на Украйна - 0,9%, напомня ТАСС, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР