Министърът на енергетиката Андрей Живков е намерил начин за смяна

...
Министърът на енергетиката Андрей Живков е намерил начин за смяна
Коментари Харесай

ГЕРБ губи едноличната си власт в БЕХ

Министърът на енергетиката Андрей Живков е намерил метод за промяна на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ). По модела, по-който това се случи в Българската банка за развиване (ББР), енергийното ведомство е трансформирало устава на холдинга. Там към този момент написа, че Съветът на шефовете е от " минимум петима членове ", до момента в който преди този момент условието беше " 3 до 5 членове ", съобщи economic.bg. С смяната сегашният 5-членен ръб е допълнен с още четири лица и по този начин представителите на ГЕРБ в ръководството на холдинга към този момент са малцинство. Новите лица са Антон Симеонов, Веселина Катанова-Бучкова, Жеко Жеков и Пламен Дилков. Първите двама от тях Живков се опита да назначи в Съвета на шефовете на БЕХ още през юли, само че решението му бе обжалвано от шефа на холдинга - някогашния народен представител от ГЕРБ Валентин Николов, и управлението не бе заменено.

В нараствания състав новият Съвет на шефовете на БЕХ е взел решение за промяна на ръководителя и зам.-председателя на Съвета на шефовете и регистриране на втори изпълнителен шеф. За подобен е определен точно Иван Андреев от досегашното управление на БЕХ. Той и Валентин Николов на този стадий ще могат да съставляват компанията дружно и поотделно. Председател на борда ще е Веселина Катанова-Бучкова, а неин заместител - Пламен Дилков.

С новото решение на министъра остарялото, което предвиждаше освобождение на всичките петима членове и назначение на нови, е анулирано. Така действително досегашното управление не е заменено или отстранено. С нов изпълнителен шеф и ново болшинство в съвета обаче ГЕРБ ще загуби едноличната си власт над държавната компания, част от която на процедура е цялата държавна енергетика. Само преди дни от БЕХ оповестиха, че желаят да придобият и общинското сдружение " Топлофикация София ".

Освен държавното управление и работодателските организации упорстваха да се смени управлението на БЕХ, защото го държат отговорно за операциите на енергийния пазар в България и за рекордните цени на тока.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР