Министърът на енергетиката Александър Николов ще участва утре в церемонията

...
Министърът на енергетиката Александър Николов ще участва утре в церемонията
Коментари Харесай

Започва строителството на сръбския участък на междусистемната газова връзка България-Сърбия

Министърът на енергетиката Александър Николов ще взе участие на следващия ден в церемонията за старт на строителството на сръбския сектор на междусистемната газова връзка България-Сърбия , оповестява Министерството на енергетиката. Събитието ще се организира под патронажа на министър-председателя на Република Сърбия Ана Бърнабич.

Предвижда се министър Николов да се срещне с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия професор Зорана Михайлович. Церемонията ще се състои от 14 часа българско време край Димитровград, като на нея ще участва и изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов, написа в известието.

Газовата междусистемна връзка България-Сърбия (IBS) се планува като реверсивна връзка, която ще свързва националните газопреносни мрежи на България и Сърбия.

Газопроводът се възнамерява да бъде с обща дължина към 170 км от гр. Нови Искър, България до Ниш , Сърбия, от които към 62 км на българска територия.

Планираният потенциал на газопровода е 5,5 млн. куб. метра дневно (1,8 милиарда куб. метра годишно) с опция и за реверсивен поток. Предвижда се този потенциал да бъде повишен до 2,4 милиарда куб. метра на година в границите на осъществяването на трета фаза на плана от общ интерес за Европейски Съюз " Рехабилитация, рационализация и уголемение на българската преносна система ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР